Вадим Трюхан: Дональд Трамп гарантував безпеку Північної Кореї

Вадим Трюхан: Дональд Трамп гарантував безпеку Північної Кореї

Чи можна казати, що перша в історії зустріч лідерів США і КНДР здатна покласти край ядерному протистоянню країн, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні. Ввечері” експерт з міжнародного і європейського права Вадим Трюхан:

Різні ситуації в історії взаємин тих чи інших країн. Цей саміт готувався досить неоднозначно. Навіть доходило до того, що Дональд Трамп у властивій для нього манері в Twitter повідомив про відмову від зустрічі. Але підготовка до саміту була відновлена і він відбувся. І відбувся, як кажуть багато оглядачів, успішно. Тому з одного боку небезпеки залишаються, наскільки це принципове питання і для Кім Чен Ина, і для Дональда Трампа, щоб припустити собі, що чи завтра, чи через місяць знову буде якийсь відкат, досить складно. Чому це принципово для Кім Чен Ина? Бо економіка в руїнах, бідність, бо насправді ми прекрасно розуміємо, що та ядерна зброя, якою він хизується, ті балістичні ракети, які він випробовував, це булька. Немає там насправді якогось потужного потенціалу, не буде його ніхто захищати, ні Китай, ні Росія. І йому треба якимсь чином вирішити і соціально-економічні, і фінансові питання, домогтися зняття санкцій і гарантувати своє майбутнє. Зрештою договір підписаний і це важливо. Після шаленої критики, яку зазнав Трамп після виходу США з Іранської угоди, Паризької угоди, з низки економічних угод, навряд чи він піде на відкат у цьому питанні.

Країни зафіксували в підсумковій декларації готовність до спільних зусиль щодо ядерного роззброєння на Корейському півострові. Що далі? Мають бути якісь підакти, які конкретизують шляхи реального втілення в життя цього загального документа?

Диявол завжди в деталях. Ми знаємо, що до цього моменту між США і КНДР не встановлено навіть дипломатичних відносин. Тобто по суті вони залишаються в стані війни. Тому один з пунктів цієї декларації, яку вони підписали, звучить таким чином, що США і КНДР зобов'язуються встановити нові відносини між країнами. Наступний крок, згідно з дипломатичним протоколом міждержавних відносин, це мав би бути протокол про встановлення дипломатичних відносин. Це перший базовий крок завжди між будь-якими країнами, які колись ворогували. По-друге, там йдеться про встановлення тривалого мирного режиму на Корейському півострові. Яким чином? Хто буде це контролювати? МАГАТЕ чи якась спільна комісія, чи якісь інспектори іноземні? По-третє, що найбільш чутливо, підтверджуючи декларацію, КНДР обіцяє докласти зусиль для повної денуклеаризації  Корейського півострова. Тобто відмовиться повністю від ядерної програми. Мені здається, це найбільш складніше з емоційної, прагматичної точки зору Кім Чен Ина піти на це. Тут знов-таки питання контролю, питання хто, коли тощо. І останнє. США і КНДР зобов'язуються проводити роботи з пошуку останків військовополонених. Це дуже тривалий процес, дуже чутлива тема. Завжди стосується багатьох родичів тощо. Тут багато підводних каменів.