В анексованому Криму зафіксовано понад 180 випадків тортур над людьми (аудіо)

В анексованому Криму зафіксовано понад 180 випадків тортур над людьми (аудіо)

Понад 180 випадків катувань і негуманного поводження з людьми зафіксувала громадська організація "Крим СОС" на анексованому півострові з березня 2014-го року до червня 2018-го.

Про це повідомила сьогодні голова правління організації Таміла Ташева під час прес-конференції "Некурорний Крим: як ФСБ катує людей в Криму". Свою історію розповів і один із потерпілих від тортур.

З подробицями — Віолетта Карлащук:

"Кримський татарин Ібрахімджон Мірпочаєв три місяці живе з родиною в Києві. Чоловік розповів, що йому вдалося втекти із анексованого Криму, де зазнав тортур від співробітників спецслужб Російської Федерації. За його словами, все почалося у серпні торік. Тоді до його помешкання увірвалися чоловіки з шевронами ФСБ, вони провели обшук в будинку, вилучили кілька ісламських книжок. А Ібрахімджона, його батька і двох братів затримали і відвезли в невідомому, за його словами, напрямку. Він розповів, що його зав’язували скотчем, били, пропускали струм, тортури називали процедурами і таким чином змушували до співпраці, - розповідає Ібрахімджон Мірпочаєв.

Кримська прокуратура, центральний офіс якої розташований у Києві, порушує кримінальні справи за всіма фактами тортур та негуманного ставлення до жителів півострова, - повідомив начальник відділу прокуратури Максим Кандьоба. За його словами, нині зареєстровано майже 140 таких справ. Триває досудове розслідування щодо справи Ібрахімджона Мірпочаєва.

Сецслужби Російської Федерації вдаються до тортур для того, щоби змусити жителів Криму з ними співпрацювати, доносити на інших людей, виступати фіктивними свідками у кримінальних справах, - пояснює голова правління Громадської організації Крим СОС Таміла Ташева.

Російська Федерація не допускає до Криму представників міжнародних правозахисних місій, - додає Таміла Ташева. А тому, каже вона, неможливо підрахувати точну кількість фактів нелюдського ставлення до жителів анексованого півострова".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!