15-20% дітей ризикують потрапити в трудову експлуатацію

15-20% дітей ризикують потрапити в трудову експлуатацію

Якщо підлітки не відвідують школу, виходять з-під контролю батьків та більшість часу проводять "на вулиці", вони ризикують потрапити в трудову експлуатацію. Таку категорію дітей, а це 15-20%,  можуть задіяти в рабську працю.

Про це заявив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" завідувач відділу соціальної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Цимбал.

За словами експерта, вимоги законодавства забороняють дитині до 15 років працювати як повноцінний працівник, навіть за скороченим часом.

Він також повідомив, що користуючись критеріями Міжнародної організації праці, потрібно розділяти працюючих дітей на 3 категорії. Перша  - це діти, які виконують хатні обов'язки, вони не вважаються працюючими. Друга  - це працюючі діти, але вони задіяні на легких роботах заради навчання та допомоги батькам, і така праця вважається не загрозливою і з нею не треба боротися. Третя категорія - це діти, які працюють на роботах, які шкодять їхньому здоров'ю або моралі  та перешкоджають навчанню.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!