Петро Бурковський: США зацікавлені вирішити проблему Північної Кореї в перспективі

Петро Бурковський: США зацікавлені вирішити проблему Північної Кореї в перспективі

Перший в історії саміт за участю лідерів США Дональда Трампа і Північної Кореї Кім Чен Ина, який пройшов у Сінгапурі, прокоментував в ефірі Українського радіо  в програмі “Сьогодні. Вдень” завідувач відділом розвитку політичної системи Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський.

Чому саме Дональд Трамп зрозумів, що ескалація у відносинах з Північною Кореєю ні до чого доброго не призведе? Чому попередні американські адміністрації не робили кроки в азійську сторону, аби порозумітися?

Якщо брати добу до розпаду Радянського Союзу, то Північна Корея взагалі не розглядалася як країна тими, хто приймає рішення у Вашингтоні. Був Китай, був Радянський Союз. Потім у першій половині 90-х років, коли розпався СРСР, в Китаї йшли важкі реформи, які теж послабили його на зовнішній арені, Сполучені Штати почали звертати увагу на менш дрібних гравців, зокрема, на Північну Корею, яка тоді вже починала розробляти свою незалежну ядерну програму. Зараз в Північній Кореї вочевидь сталася зміна поколінь. Нинішній лідер, на відміну від свого батька, навчався не в Радянському Союзі, а в Швейцарії. В американських медіа можна прочитати, що він захоплюється баскетболом, любить комп'ютерні ігри. Тобто це людина, яка має певне уявлення про сучасний світ і мало чим відрізняється навіть від своїх однолітків.

Дональд Трамп теж роздавав Кім Чен Ину численні компліменти, казав, що він дуже талановитий, дуже симпатичний хлопець. Але багатьом здається підозрілим, що так швидко вдалося домовитися Тампу і лідеру Північної Кореї. Чи немає тут підводних каменів, які в майбутньому вилізуть боком, так би мовити?

Підводні камені, коли йдеться про відносини між ядерними державами, котрі в принципі не довіряють одна одній, налагоджують тільки перші контакти, то статися може все. Єдине, що ми бачимо, що з боку Північної Кореї, її лідера Кім Чен Ина і Дональда Трампа є бажання використати цей час для змін у своїх країнах. Кім Чен Ин намагається зробити свою країну більш відкритою до зовнішнього світу, провести важливі економічні і соціальні реформи. Що стосується Дональда Трампа, то ці його поїздки, його заяви в Канаді, його заяви раніше в Європі, на Близькому Сході, вони свідчать про те, що Сполучені Штати наразі будуть опікуватися насамперед своїми інтересами. І він це неодноразово підкреслює.

В підписаному документі з Дональдом Трампом Кім Чен Ин зобов'язується до повної денуклеаризації  Корейського півострова, тобто знищення ядерної зброї, у свою чергу США зобов'язуються гарантувати безпеку Північній Кореї. Кажуть, що Північна Корея своїми діями по нагнітанню ядерної небезпеки змусила США йти на компроміс? Чи насправді це так?

Тут треба визнати, що справді Північна Корея примусила США піти на переговори. Це очевидно для всіх. Але інтерес Сполучених Штатів у тому, щоб зняти цю проблему, як кажуть, на майбутнє. Адміністрація Трампа, яка є більш прагматичною, зараз робить вибір, що зараз важливіше. Важливіше все-таки думати про своїх громадян, про їхню безпеку, про безпеку своїх союзників, чи про північнокорейців. Трамп, як людина доволі цинічна, вважає, що він буде піклуватися про своїх громадян, корейці нехай там всередині себе розбираються зі своїми проблемами. І зараз на цьому етапі, якщо використовувати тиск в питанні прав людини на Корею, він не спрацює. Можливо, пізніше це працюватиме. Але зараз на перших етапах переговорів це навпаки може мати такий деструктивний вплив і може зіпсувати атмосферу для переговорів.