Огляд річного користування безвізом зробила Ірина Седова

Огляд річного користування безвізом зробила Ірина Седова

Короткий огляд користування українцями впродовж року безвізовим режимом  в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" зробила політичний консультант, кандидат юридичних наук, юрист-міжнародник Ірина Сєрова.
За словами експерта, безвіз призвів до збільшення кількості поїздок наших громадян до країн ЄС. Як свідчить офіційна статистика, 550 тис українських громадян скористалися безвізом за цей час.
 
Щодо викликів, якими нас лякали перед тим, як ввести безвіз, то деструктивних наслідків безвізу юрист-міжнародник не помітила. Якщо і були порушення з боку наших громадян, то вони незначні.
 
Пані Сєровій зараз не відомо про ажіотаж щодо оформлення біометричних паспортами. За її словами, відбувається звичайна динаміка оформлення таких документів. 
 
На думку експерта, зараз ЄС для всіх подорожуючих, не лише українців, ввів плату 7 євро. За її словами, це стосується безпеки кордонів, адже європейці хочуть контролювати, хто до них вїзджає і навіщо, аби  запобігти тероризму. 
 
Пані Сєрова наголосила, ключове, що отримала Україна від безвізу - це зміна світогляду. Люди, які побували в країнах ЄС, швидше адаптуються до європейських норм, вони бачать і розуміють як повинні діяти державні органи. Молоді люди повертаються з навчання, роботи чи поїздки з-за кордону вже з іншим рівнем свідомості, і це надзвичайно позитивний момент.
 
 

Слухайте програму   "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!