Сергій Дяченко: "Київська влада ніяким чином не повинна відповідати за борги "Київенерго"

Сергій Дяченко: "Київська влада ніяким чином не повинна відповідати за борги "Київенерго"

Хто має відповідати за борги "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз"? Відповідь на це питання, від якого залежить забезпечення киян гарячою водою і в майбутньому опаленням, дав у програмі "Сьогодні. Зранку" голова "Бюро комплексного аналізу і прогнозів" Сергій Дяченко.

Вед.: Київська влада закидає "Нафтогазу", що вона чинить, не як державна компанія, яка своєю позицією може призвести до техногенної катастрофи у Києві. Поясніть, будь-ласка, простими словами, хто в цій ситуації правий, а хто ні?

Сергій Дяченко: "Давайте оперувати правовими аспектами. В даному випадку "Нафтогаз" веде себе як комерційна компанія. В принципі вона і є комерційною компанією. Юридичні аспекти наступні: правових підстав у "Нафтогазу" вимагати повернення боргу немає ніяких. В чому проблема? В 1990-ті роки іноді таким чином певні енергетичні компанії тікали від боргових зобов'язань. Вони, як правило, створювали нову компанію, їй передавали активи і бізнес, а борги залишали старій. Але тут створювалась нова компанія і було логічно ставити питання, щоб новій компанії передавали право правонастурпництва. Тобто не тільки активи і бізнес, а й всі борги. Це було логічно і юридично, й з усіх точок зору. В даному випадку активи були в оренді у певної структури, термін вийшов і власник бажає повернути собі ті активи. Ніяким чином власник компанії не може відповідати за ту господарську діяльність, яка здійснювалася з майном. Борги не можуть передаватися власнику майна. По суті "Нафтогаз" втручається у господарські відносини між київською адміністрацією і компанією "Київенерго", яка експлуатувала майно.
Що робити? Залишаються борги. Вони виникли через несплати. Залишається і кредиторська, і дебіторська заборгованість. Компанія "Київенерго" мусить здійснювати роботу по взиманню боргів із боржників і з цих коштів віддавати борги НАК "НАфтогаз" й іншим своїм кредиторам. Там дійсно складна ситуація. Але те, що робить НАК не має правового підгрунтя, так не можна робити.

Вед.: Пане Сергію! Як на вашу думку надалі розвиватиметься ситуація і скільки часу це може тривати?

Сергій Дяченко: "Юридично це може тягнутися Бог знає скільки. Скоріш за все, якщо не буде волі керівництва вирішувати це питання, це перейде в судову площину, а в судовій площині це може тягнутись роками. Ну, зрозуміло, що ніхто не допустить, щоб кияни роками сиділи без гарячої води. Думаю, що це питання декількох тижнів. Це питання вирішать на політичному рівні".

Вед.: Все ж таки, ці борги має платити "Київенерго", чи це має бути перекладено на міський бюджет? Хто має платити?

Сергій Дяченко: "Київський бюджет не має ніякого відношення до цих боргів. Ніяких юридичних підстав на перекладання цих боргів немає. Не повинен бюджет платити по боргам приватної компанії в управлінні якої були мережі. Борги повинні залишатися в компанії "Київенерго" і "Нафтогаз" безпосередньо з нею має вирішувати ці питання. Міська адміністрація ні яким чином не мусить відповідати за борги цієї компанії".