Євген Мироненко: Саміт Великої сімки додав бонусів Україні

Євген Мироненко: Саміт Великої сімки додав бонусів Україні

Чи додав саміт Великої сімки бонусів Україні? Як Пітун готує окуповані території на Донеччині до українських виборів та чому погрози російського президента збігаються з проросійською риторикою в Європі? 
 
В ефірі Українського радіо в програмі "Україна. Сьогодення" своїми думками ділився політолог, керівник Бюро аналітики "Тектум" Євген Мироненко.

"Саміт Великої сімки додав бонусів Україні.  А з іншого боку, відбулося розсосередження тієї політики, яка була раніше в G7. На передній план вийшов не те, щоб конфлікт, а те, що країни Євросоюзу у співпраці з Канадою, Японією за відсутності в світових лідерах саме Росії, зараз більше впливають на ситуацію в світі. І це показав саміт  G7.

 
Яка ваша оцінка саміту Великої сімки в контексті України, адже про Україну таки йшлося на полях саміту?
 
"У комюніке за підсумками саміту було чітко сказано щодо засудження і анексії Криму, і неможливості взагалі допущення військової агресії щодо України. Дуже серйозно було заявлено щодо того, щоб Україна все ж повернулася в межі тих міжнародних кордонів, які вона мала до 2014 року. Чітко зафіксовано відповідальність Російської Федерації щодо цих дій, а також про подальші сакції проти Росії.  
 
Дональд Трамп вкотре здивував. Цього разу тим, що запропонував повернути Росію до Великої сімки, точніше зробити її Великою вісімкою.
 
"Дональд Трамп - серйозний політичний фокусник. Він завжди привертає до себе увагу. В даному випадку також. За рахунок таких "фокусів" Трамп хоче показати, що він тримає якесь певне політичне слово, яке він колись, можливо, давав. Але насправді те, що сталося, і сама позиція США як держави, відмінна від того, що відбувається. 
 
Тим часом поки Дональд Трамп запропонував повернути Росію до Великої сімки, російський президент вдався до погроз Україні як державі. Якщо раніше погрози були завуальованими, то тепер  ми чуємо відкриті заяви. Зі слів головного кремлівця випливає, що Москва готує так звані ДНР/ЛНР до українських виборів наступного року.  Терористи так званих ДНР/ЛНР напередодні чемпіонату світу з футболу поширюють чутки, що Україна готує наступ на окуповані території. А Путін, заспокоюючи терористів, заявив, що це буде мати дуже важкі наслідки для української державності в цілому. Як Ви оцінюєте такі слова?
 
"Ці всі заяви виникають часто. Я не виключаю дуже серйозних провокацій під час проведення світового мундіалю 2018 року. Росія завжди здійснює інформаційну підготовку до подій.  Нам потрібно розуміти, що конфлікт не вдасться завершити до того часу, поки території тимчасової окупації не залишать російські війська. Поки там будуть російські війська, конфлікт важко буде вирішити".