Олексій Коваль: Розкол G7 Україні дуже невигідний

Олексій Коваль: Розкол G7 Україні дуже невигідний

Перебіг подій на саміті країн Великої сімки в Канаді, зокрема, заяву Президента США Дональда Трампа про повернення Росії в G8 та стурбованість країн через введення нових мит США на імпорт сталі і алюмінію з Євросоюзу, Канади та Мексики, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" журналіст-міжнародник Олексій Коваль:
 
Якщо ми обговоримо це з точки зору України, то для нас це не дуже приємна ситуація. Звичайно, ми не хотіли б бачити розкол Західного світу і йдеться не лише про економіку. За економікою далі йдуть дуже багато політичних питань. Європейський союз зараз говорить що він буде в деяких питаннях вчиняти не так, як хоче США. Варто про це сказати, що перед цією Великою сімкою і Меркель, і Макрон і японський прем'єр, тобто три фактично члена від Великої сімки провели безпосередні переговори з Путіним в Росії. І це доволі тривожний сигнал, бо ці лідери вже розмовляють з Путіним, намагаються знайти якусь форму діалогу.
 
Перед самітом G7 у Канаді президент США саме, тобто ні Макрон, ні Абе, ні Меркель, а саме президент США запропонував повернути Росію до клубу країн Великої сімки. Чи є якесь пояснення, навіщо Вашингтон висунув таку ідею? Взагалі навіщо там Росія?
 
Я думаю, це реверанс у бік тієї його політики, а він, як ми знаємо, досить під серйозним тиском знаходиться через російські справи якраз, щоб показати його відмінність від позицій інших. Це може бути такий реверанс, щоб показати, що Сімка не налаштована вороже до Путіна. Вже з'явився новий прем'єр Італії, який теж підтримав. Він і їхав з такою ідеєю, щоб запропонувати повернути Росію. Може, Трамп перехопив і цей намір. Але так чи інакше на порядку денному, я думаю, за зачиненими дверями ця тема обговорювалася. Але я не думаю, що таке рішення буде прийняте.
 
Продовжуючи логіку Макрона, можна сказати, жорстко проти участі Росії у Великій сімці, про розширення її у Велику вісімку висловилася, зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель. 
 
Ми бачимо, що світ має свою певну позицію і це нас певним чином надихає. Але я хотів би, щоб ми не забували і пам'ятали, яка є позиція Росії зараз щодо конфлікту. Росія так чи інакше вважає, що конфлікт в Україні – це новий статус-кво, з яким вона хоче, щоб усі країни примирилися. І тоді вибудовували зв'язки з Росією, приймаючи до уваги той фактор, що є такий конфлікт, є така ситуація. Тобто фактично якщо країни повернуть Росію, то так вони визнають цей статус-кво, вони визнають фактично, що нічого не сталося. Так як це сталося під час війни з Грузією. Коли фактично Грузія так само втратила частину своєї території, але пройшло кілька років і всі ці зв'язки так чи інакше були відновлені. Дуже було б прикро, якби Західний світ знову зробив таку помилку, яку зробили після 2008 року.