Леся Дубчак: Є достатньо ефективні механізми впливу на тих, хто ухиляється від сплати аліментів

Леся Дубчак: Є достатньо ефективні механізми впливу на тих, хто ухиляється від сплати аліментів

Яким має бути сучасний чоловік? Пошуки владою механізмів впливу на ситуацію, на нерадивих і безвідповідальних чоловіків йшлося в ефірі Українського радіо в' програмі "Сьогодні. Ввечері". Юридичні аспекти цієї проблеми прокоментувала кандидат юридичних наук, адвокат Леся Дубчак.

Яку рису чоловічого характеру ви ставите особисто на перше місце?

"Напевно відповідальність, відповідальність у відносинах із жінкою і відповідальність у відносинах із дітьми. Це така риса, яка має бути притаманна і жінці. Такі ж правила діють і щодо жінок".

Влада серйозно взялася за проблему аліментників, які донедавна почували себе в Україні практично безкарними. На вашу думку, цей рух був спонтанний, чи продиктований життям і скаргами?

"Рух був продиктований життям. Мами роками не могли отримати за рішеннями судів, які набули законної сили, аліменти на своїх дітей, тому, безумовно, негатив щодо того, що держава неможе належним чином забезпечити право дитини на утримання і рішення судів по стягненню аліментів не виконується, дуже піднімали градус напруги в суспільстві. Дуже добре, що нарешті Верховна Рада внесла відповідні зміни в законодавство і зараз є достатньо ефективні механізми для того, щоб впливати на тих, хто ухиляється від сплати аліментів на утримання дітей".

Які засоби впливу збирається застосовувати влада проти тих людей, які хочуть вийти сухими з цієї ситуації?

"Планується внесення чегових змін в законодавство, оскільки на сьогодні у нас кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів була з часу прийняття Кримінального кодексу України. Але для того, щоб притягти особу до відповідальності саме за злісне ухидення від сплати аліментів, потрібно, щоб загальна сума заборгованості від сплати таких коштів сукупно перевищувала виплати за 3 місяці відповідних платежів. Інколи аліменщики спеціально виплачують незначними сумами свої борги і практично навмисно тримають заборгованість на рівні сум, які менше за 3 місяці, оскільки зараз всі добре обізнані законодавтсвом у цій сфері. Відтак не можна ставити питання про притягнення аліменщика до відповідальності. З іншого боку, на сьогодні в Україні запрацювали норми щодо суспільно корисних робіт, які були введені 6 лютого цього року. На жаль, багато міських і селищних рад не визначилися з тими об'єктами, де виконуватимуться ці роботи".

 Який зараз мінімальний розмір аліментів?

"Мінімальний розмір аліментів на сьогоднішній день - 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Цей розмір щороку змінюється і затверджується законом про Держбюджет. Це десь в районі 800 - 900 гривень на одну дитину. Безумовно, цих коштів не вистачає, щоб забезпечити дитині те, що батьки зобов'язані забезпечувати за вимогами Сімейного кодексу. Якби цю суму збільшити щонайменше вдвічі, то я думаю, це був би ефективний захист і належне забезпечення прав дитини".

Запроваджується нове покарання у вигляді недопуску до керівних посад і на участь у виборах. Як ви вважаєте, це по темі чи ні?

"Я думаю, що по темі, оскільки ЗМІ неодноразово піднімають питання проте, як відомі особи ухиляються від сплати аліментів і не на одну, а на кілька дітей, тому це була б така показова порка, якщо б таких осіб тимчасово усували або навіть звільняли з державної служби за ухилення від сплати аліментів".