Валентин Землянський: Конфлікт Києва та Нафтогазу потребує професійного діалогу

Валентин Землянський: Конфлікт Києва та Нафтогазу потребує професійного діалогу

Чи залишить Андрій Коболєв киян без гарячої води і тепла, прокоментував в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Ввечері"  директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський:

Дивіться, яка складається ситуація. За великим рахунком, Київська міськадміністрація відстоює інтереси киян і це абсолютно логічно з тієї простої причини, що НАК Нафтогаз України може прийняти Київтеплоенерго на себе борги, зокрема, липень штрафу. Ось це є найбільшою проблемою, тому що якщо нове підприємство підтвердить прийняття цих нових боргів, відповідно, пені або штрафів в розмірі мільярда гривень, вони зобов'язані будуть їх виплатити Нафтгазу України. Ні Київенерго свого часу, ні зараз у Київтеплоенерго немає коштів для погашення цих штрафів і пені, тому що ці кошти не закладені в тариф. Отже, для того, щоб розрахуватися з Нафтогазом Київтеплоенерго одним зі своїх перших рішень має звернутися до НКРЕ із запитом про підвищення тарифів на гарячу воду для того, щоб мати кошти для розрахунку з Нафтогазом України.

Як у тому афоризмі, все, про щоб б пани не говорили, які рішення не ухвалювали, про що б не сперечалися, завершується прагматично: все має впиратися в підвищення тарифів, на жаль.

За великим рахунком це штучне підвищення тарифів. Київміськадміністрацію спонукають до прийняття більш високих тарифів. Новостворена компанія має право звернутися до НКРЕ і сказати, що нам потрібні додаткові кошти для погашення боргів Нафтогазу. Але тут виникає питання: навіщо це робити? Навіщо спочатку борги, які не існують, згідно з чинним законодавством, тобто НАК не мав права нараховувати ці пені й штрафи, а по-друге, потім мати головний біль безпосередньо з жителями міста і з НКРЕ. Тому рішення не брати на себе ці борги в даній ситуації абсолютно вірне. І якби НАК мав бажання вирішити це питання, я думаю, пан Коболєв не Кличка викликав на дебати в телевізорі, а сіли б і спокійно на рівні робочих груп, представників департаментів, сіли б і спокійно вирішили це питання. Судячи з усього, НАК Нафтогаз вважає себе державою в державі. Це не перша ситуація, яка складається між НАК Нафтогаз України з підприємствами теплової енергетики.  

Пане Валентине, до речі, ваш прогноз, чим би закінчився цей поєдинок на боксерському рингу - Кличко і Коболєв?

Я боюся, що він би завершився на другій секунді. Але питання тарифів для нас з вами, для жителів міста Києва, воно не є предметом обговорення на боксерському рингу. Це повинна бути професійна дискусія, діалог між КМДА та Нафтогазом України.