Ігор Котелянець: Питання звільнення політв'язнів потрібно виносити в офіційну площину

Ігор Котелянець: Питання звільнення політв'язнів потрібно виносити в офіційну площину

Українські бранці Кремля. Яких дій чекають родичі ув'язнених від української влади і світової спільноти? Що кажуть адвокати і громадські активісти? Чим може завершитися ситуація з голодуванням, яке оголосили чотири бранці Кремля - Сенцов, Балух, Кольченко і Шумков?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" своє бачення питання представив брат Євгена Панова - голова громадської організації "Об'єднання родичів політв'язнів Кремля" Ігор Котелянець.

Чим може завершитися ситуація з голодуванням, яке оголосили чотири бранці Кремля - Сенцов, Балух, Кольченко і Шумков?

"Євгена Панова звинувачують у тероризмі. Начебто він у серпні 2016 року у співпраці з СБУ планував підірвати заводи, параходи, військові частини в Криму. Ця історія була розкручена для того, аби бути використаною на зовнішньому інформаційному просторі. Тоді Путін звинуватив Україну в тероризмі. Йому була потрібна історія, яка б ілюструвала начебто такі терористичні підходи України. З цього зробили велику пропагандистську історію. Євгена Панова катували - катували електричним струмом, підвішували, душили з мішком на голові, вивозили в ліс на імітацію розстрілу для того, аби він дав потрібні свідчення. Уже два роки він перебуває в Сімферопольському СІЗО, на нього чинять тиск, щоб він пішов на угоду зі слідством. Це передбачає те, що він визнає, що є диверсантом.  І що, начебто, за замовленням української влади поїхав туди щось підривати.

Зараз Євген Панов відмовився йти на угоду зі слідством?

"Так, звичайно. Він відмовився йти на угоду зі слідством. Всі ці два роки на нього чинили всілякий тиск. Головна умова - якщо ти підеш на угоду зі слідством, то отримаєш 5 років, а якщо не згодишся, то отримаєш 20 років, і сидітимеш десь на Півночі Росії. На Женю це ніяк не впливає. Я маю контакти з ним тільки через адвокатів. Євген запевняє, що ніколи не погодиться йти на угоду зі слідством. Він готовий сидіти, навіть якщо його засудять на 20 років, але на співробітництво з Росією не погодиться".

А що саме пропонували Євгену Панову, якщо він визнає себе терористом?

"За це йому обіцяли лише 5 років ув'язнення, а не 20, і ув'язнення в Криму або десь недалеко, щоб "могли їздити родичі". Казали, що 5 років швидко минуть і Євген швидко вийде. В іншому випадку сидітимеш 20 років, і відправлять кудись, де мінус 50 градусів, і ти вже ніколи не повернешся.

Скільки б російський суд не "намалював" років, це не є предметом торгів. Ми розуміємо, що Євген не сидітиме цей термін. Бо питанння не в тому, як вирішують окупаційні суди. Вони взагалі нічого не мають права вирішувати. Питання тільки в обміні, і тільки в тому, чи вдасться українській владі домовитися про обміни. І головне - коли?"

Щодо захисту і допомоги на території, яка непідконтрольна українському уряду. Чи російські правозахисники, адвокати, громадські активісти, які сповідують цивілізовані принципи демократії, верховенство права, долучаються до захисту і підтримки Євгена Панова та інших політичних в'язнів Кремля? І з якими правозахисними організаціями Росії у вас, як керівника громадської правозахисної організації, є тісний зв'язок, обмін інформацією?"

"Треба розуміти, що Крим навіть у Росії не є повноцінним регіоном. Крим нині - це не півострів, а острів, тому що там немає нікого - міжнародної місії, жодної правозахисної організації, туди не має доступу Червоний Хрест, інші поважні світові організації. Ми маємо шматок землі, який зараз контролюється ФСБ. Росія блокує доступ. Доступу не має будь-хто, не лояльний до Кремля.

У Росії є прекрасна адекватна правозахисна організація "Меморіал", яка визнає українських політв'язнів політв'язнями. Але щоб мати вплив на території Криму - то такого впливу немає ні в кого. Тобто, ті правозахисні організації, які збирають інформацію, вони збирають її секретно. Якщо хтось дізнається про роботу правозахисників у Криму, то їх чекають нові провокації, нові арешти. Найбільше підтримує українських в'язнів у Криму - Кримська правозахисна група, яка знаходиться в Криму. Світові правозахисні організації, зокрема, надають фінансову допомогу. Так як нині якоїсь допомоги від держави, в тому числі і фінансової, немає, то по суті фінансуванням незалежних адвокатів займаються світові правохахисні організації".  

У понеділок Ірина Геращенко заявила, що Україна готова передати    23-х росіян, засуджених в Україні, щоб звільнити Сенцова, Кольченка, Клиха, інших бранців. А вчора заступник керівника МЗС Російської Федерації Григорій Карасін заявив, що Москва не отримувала від Києва офіційного звернення про обмін ув'язненими.  

"Ми вдячні Ірині Геращенко, Павлу Клімкіну, представникам української влади, що вони багато про це говорять по телебаченню. Це важливо, щоб тема була актуальною. Але Путін не дивиться телевізор. Так рішення не приймаються. Поки не буде офіційного запиту, поки не буде офіційної пропозиції від України про обмін, поки офіційно наш президент не подзвонить російському президенту і не запропонує обмін, то це означає, що це просто політична гра. Хтось грається в інформаційному просторі і робить якісь заяви, які ніким не сприймаються серйозно. У цьому наш заклик до української влади: якщо ви реально готові до обміну, то треба це говорити не тільки на телебаченні. Давайте виносити питання звільнення політв'язнів в офіційну площину або в Мінськ, де є Росія, або в нормандський формат, де є Росія. Питання обміну потрібно виносити на офіційний рівень, а не просто про це говорити у ЗМІ".

Щодо Сенцова, то ми розуміємо, що навряд чи путінський режим може допустити смерть політв'язня у своїй колонії. Чи є інформація про наміри розпочати примусове годування Олега Сенцова?

  "Скоріше за все, вони почнуть це робити, вони Олега про це попереджали. Про це говорив і адвокат Олега Сенцова. Звичайно, що їм це невигідно. І вони не можуть допустити, щоб Олег помер. Зараз Олег нічого не приймає і від усього відмовляється. Але його змушують.

Я сподіваюся, що зустріч архієпископа Климента і Олега Сенцова буде дуже корисною для Олега, а також що ми дізнаємось якісь новини, коли архієпископ Климент повернеться".

Зазначимо: сьогодні Євген Панов відзначає День народження.

Останні новини
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
Новини по темі
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
"Треба знайти золоту середину" — Мірошниченко про бронювання військовозобов'язаних
З 1 січня 2024 року зарплата держслужбовця становитиме 7100 грн — Алюшина
"Припущення, які не відповідають дійсності": Данілов про звільнення Пристайка через "сарказм" Зеленського
Тарас Загородній: "Нафтогаз" — це прошарок, котрий нічого не виробляє і в нинішньому вигляді не потрібний"