Кожен другий українець не отримає пенсію в 60 років

Кожен другий українець не отримає пенсію в 60 років

Уже через 10 років на пенсію зможуть вийти тільки 55% 60-річних. Решті доведеться працювати до 63 або 65 років. Таке нововведення передбачено прийнятою в жовтні 2017 року пенсійною реформою. Тим, хто не заробить на пенсію, доведеться або продовжити працювати, або задовольнятися соціальною виплатою, розмір якої може бути навіть менше прожиткового мінімуму.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Щоб не залишитися в старості за межею бідності, готуватися до пенсії потрібно як мінімум за 30 років до неї. Причому збирати на заслужений відпочинок потрібно і тим, хто отримає пенсію від держави, і тим, хто залишиться без неї.

Українські пенсії залишаються одними з найнижчих в Європі. На даний момент середня виплата становить близько 2,5 тис. грн, а середня заробітна плата – 8,5 тис. Грн. Тобто середня пенсія – близько 30% середньої зарплати. У нормальній ситуації цей показник повинен бути на рівні 40-60%. Для прикладу, з офіційною зарплатою в 10 тис. грн і 35 роками стажу за діючими правилами можна отримати пенсію розміром близько 2,3 тис. грн. Це лише 23% останньої зарплати.

В Міністерстві соціальної політики підрахували, що фактичний прожитковий мінімум для пенсіонера – 2772 грн. Всі, хто отримує менше, фактично живуть за межею бідності. А це абсолютна більшість українців старше 60 років.

В Україні, крім приватних фондів, діє солідарний рівень пенсійної системи. Ті, хто працює, забезпечують своїми внесками пенсії тим, хто вже вийшов на "заслужений відпочинок". Відповідно до закону, українці можуть отримувати відразу три пенсії: з солідарного, обов’язкового накопичувального (не працює) і добровільного накопичувального (приватні фонди) рівнів. Тільки три ці виплати в сумі можуть забезпечити гідну старість.

Довіра до приватних фондів в Україні досить низька. Навіть міністр соцполітики Андрій Рева в ефірі телеканалу ObozTV сказав, що ризик банкрутства виключати не можна. "Подивіться на банківську систему – що у нас сталося з багатьма банками", – розповів міністр.

В середньому українці живуть на пенсії близько 17 років. Щоб самостійно забезпечити собі старість, збирати на 17 років пенсії потрібно як мінімум 34 роки. І починати краще в 25-26 років. Інструментів для накопичення в Україні не так багато, як в країнах з розвиненою економікою. Приватні особи не можуть інвестувати в акції компаній, немає великих пенсійних програм, які користуються довірою на ринку. Незважаючи на це, накопичити на старість може практично будь-який українець.

Аналітики збігаються у думці, що збирати готівку "під матрацом" не можна. По-перше, гроші з’їсть інфляція. Навіть якщо щомісяця купувати долари, то через 30 років далеко не факт, що за них вдасться безбідно жити близько 17 років. Будь-яка валюта, навіть американська, має властивість втрачати свою вартість.

Гроші повинні працювати. Найнадійнішою і консервативної інвестицією вважається відкриття банківського вкладу. З його допомогою можна не тільки зберегти гроші, а й накопичити їх. Але і тут є свої "але". При закритті банку вкладник має право тільки на 200 тис. грн, інші заощадження просто згорають. Тобто якщо за 20 років накопичити в банку 2 млн грн, після несподіваного закриття повернуть всього лише 10% – 200 тис. Тому краще відкривати рахунки в різних банках таким чином, щоб максимальна сума вкладу не перевищувала 200 тисяч. Щоб диверсифікувати (розділити) ризики, також можна відкрити і валютний рахунок. В середньому українець може відкладати до 30% свого доходу, пояснив фінансовий консультант Олексій Половинкин.

Якщо заробітна плата стабільно знаходиться на рівні $ 500, то за 20 років можна накопичити $ 36 тисяч. На безбідну старість цієї суми може не вистачити, але і голодувати не доведеться. Якщо ж українцю з середньою зарплатою в Києві почати збирати в 25 років, то до 60 років можна зібрати близько $ 63 тис. Варто враховувати, що розрахунки – орієнтовні і не враховують відсотки за банківськими вкладами.

За словами експерта в сфері пенсійного забезпечення Лідії Ткаченко, в Україні банківський вклад – скоріше спосіб короткострокової інвестиції. А ось відкладати гроші на старість треба за допомогою пенсійних фондів – їх діяльність ретельно контролюється законом, і вони не можуть закритися і зникнути разом з накопиченнями.

Експерт у сфері нерухомості Максим Бабуряк впевнений, що найкраща інвестиція – покупка однокімнатної квартири в Києві недалеко від метро. Таку нерухомість завжди можна продати чи здати в оренду. На даний момент "однушку" в столиці можна здати в оренду за 6-7 тис. грн. Якщо у пенсіонера є друга квартира, то така "надбавка" до пенсії може стати навіть більш відчутною, ніж відсоток по невеликому банківському вкладу. І якщо із заощадженнями в фондах або банках є ризики, то квартира нікуди не зникне, впевнений Бабуряк.

"Насправді накопичити на квартиру легше, ніж на старість. Якщо у вас вже є друга квартира, ви можете за 5 років зібрати стартовий капітал, інвестувати в новобудову, наприклад", – розповідає експерт.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Елла Лібанова: "Ми довго були країною-донором. Час це змінювати"
"Проєкт бюджету на 2024 рік сконцентрований на тому, щоб ми перемогли у війні" — Шуляк
Оформлення та індексація пенсій, втрата трудової та стаж, якого не існує на папері: ПФУ — про найактуальніше
Як отримати стаж до пенсії? Нові можливості для українців
Як подати заяву на призначення пенсії, перебуваючи за кордоном? Пояснює Пенсійний фонд України