Голландські активи "Газпрому" заарештовано

Голландські активи "Газпрому" заарештовано

Суд арештував голландські активи російської компанії "Газпром" для виплати НАК "Нафтогаз України" 2,6 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомляє прес-служба НАК.

"Минулого тижня НАК "Нафтогаз України" подала клопотання щодо арешту часток ПАТ "Газпром" в його голландських дочірніх компаніях та заборгованості цих дочірніх компаній "Газпрому". Клопотання були подані для забезпечення права "Нафтогазу" на отримання від російського монополіста 2,6 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу, ухваленим у лютому 2018 року", - йдеться у повідомленні.

Голландський суд задовольнив ці клопотання, наголосили в "Нафтогазі". Водночас шість із семи дочірніх компаній "Газпрому" в Голландії відмовились співпрацювати з судовими виконавцями, хоч це і не вплине на арешт, наголосили в прес-службі.

Нагадаємо, у квітні 2014 року "Газпром" підвищив ціну на газ для "Нафтогазу" більш як на 80%. "Нафтогаз" опротестував таке необгрунтоване підняття ціни в арбітражі, і трибунал зменшив плату за газ, відібраний у 2014 - 2015 роках, на майже 1,8 мільярда доларів.

Крім того, трибунал відхилив вимогу "Газпрому" за принципом "бери або плати" як надмірну, що зекономило "Нафтогазу" майже 77 мільярдів доларів до завершення терміну дії контракту в 2019 році.

Трибунал присудив "Газпрому" виплатити "Нафтогазу" 4,63 мільярда доларів компенсації за збитки через порушення умов транзитного контракту. Із урахуванням рішення по іншому спору "Газпром" має виплатити "Нафтогазу" 2,6 мільярда доларів.