Україна готова до обміну російських громадян для звільнення Сенцова, Кольченка і Гриба

Україна готова до обміну російських громадян для звільнення Сенцова, Кольченка і Гриба

Україна готова передати Росії 23 особи, щоб звільнити Олега Сенцова, який голодує, та інших політв'язнів Кремля.

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, перший віце-спікер Ірина Геращенко під час засідання Погоджувальної ради в Парламенті, передає 112.ua.

"Минулого тижня під час чергових мінських зустрічей українська сторона звернулась ще раз до РФ з ініціативою: ми готові передати 23 росіян, засуджених в Україні за причетність до терактів, підготовки терактів, за злочини проти територіальної цілісності й суверенітету України, ми готові їх передати Росії задля звільнення Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клиха, Гриба - молодого студента, викраденого в Білорусі, якому сьогодні ліки не дають, та інших політв’язнів Кремля. І ми не роз’єднуємо українців із кримськими татарами, а також з тими, хто перебувають на окупованих територіях", - сказала Ірина Геращенко.

Вона нагадала, що сьогодні в Росії "буде ухвалено псевдовирок українському журналісту Роману Сущенку". Вже голодують Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олександр Шумков, Володимир Балух.

Ірина Геращенко закликала колег апелювати до всіх міжнародних структур з вимогою до РФ звільнити політв'язнів до Чемпіонату світу з футболу, допустити представників "Червоного Хреста" і омбудсмена Людмилу Денісову до політв'язнів з України в усіх тюрмах, у тому числі на окупованих територіях.

"І третє, хочу звернутися до тих 5 тисяч українців, про яких говорять, що вони начебто купили квитки на ЧС з футболу. Шановні українці, 10 раз подумайте перед тим, чи варто їхати туди, де вас можуть схопити, затримати, і потім українська влада буде часто безсила навіть надіслати до вас консулів", - наголосила перший віце-спікер Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше Ірина Геращенко говорила, що бойовики вимагають передати їм 80 засуджених в обмін на 15 полонених українців.

Зазначимо: 14 травня незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнити всіх українців-політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.