Єврокомісія схвалила мільярд євро для України

Єврокомісія схвалила мільярд євро для України

29 травня Рада Європейського Союзу схвалила рішення з Європейським Парламентом про надання нового пакету макрофінансової допомоги Україні на мільярд євро.

Про це повідомляє Рада міністрів ЄС.

"Планується, що один мільярд доларів у вигляді позики має покрити фінансові потреби України впродовж 2,5 років. Це дасть можливість підтримувати стабілізацію економіки та програму структурних реформ, доповнюючи ресурси, надані МВФ та іншими донорами", - йдеться у повідомленні.

Відповідальною за виплати макроекономічної допомоги буде Єврокомісія. Комісія та Європейська служба зовнішньої дії контролюватимуть виконання умов. Після кожної виплати Комісія публічно звітуватиме про виконання умов, зокрема, щодо запобігання корупції.

Згідно з інформацією Ради ЄС, Міжнародний валютний фонд визначив на 2018 - 2019 роки фінансову нестачу у 4,5 мільярда доларів, а це перевищує фінансування, яке до цього часу зобов’язалося надати міжнародне співтовариство.

Додамо, подальша макрофінансова допомога залежатиме від прогресу у запобіганні корупції, а також від прогресу програми МВФ. За процедурою, остаточне рішення про надання України макрофінансової допомоги має затвердити Європарламент під час пленарної сесії. Як очікується, голосування може відбутись вже у червні.