У Раді Європи готують нові санкції проти Росії

У Раді Європи готують нові санкції проти Росії

Комітет міністрів Ради Європи в п’ятницю може ухвалити рішення, що призведе до нових санкції аж до зупинення участі Росії в РЄ, якщо вона не припинить фінансовий шантаж організації.

Про це йдеться у статті "Європейської правди" "400 тисяч на покарання Кремля: Україна долає російське лобі у Раді Європи".

У п’ятницю на засіданні Комітету міністрів РЄ у Ельсінорі (Данія) буде ухвалене рішення КМРЄ про поточний стан справ у організації, в тому числі про фінансову кризу, яка розпочалася через відмову Росії сплачувати свої внески. Як відомо, РФ торік припинила платежі до бюджету РЄ і заявила, що відновить їх лише в разі, якщо з російської делегації знімуть санкції в ПАРЄ.

За наполяганням кількох столиць, у тому числі Києва, до проекту рішення КМРЄ додали конкретику: вихід з кризи має здійснюватися у відповідності з давнім рішенням, ще 1994 року, коли Росія та інші східноєвропейські країни навіть не були членами РЄ. У відповідності до цього старого рішення, "до будь-якої держави, яка не виконувала всі або значну частину своїх фінансових зобов'язань протягом двох років", мають бути застосовані санкції – повне призупинення участі держави в КМРЄ та в ПАРЄ.

Росія припинила платежі до бюджету РЄ влітку 2017 року. А отже, влітку 2019-го Москва або відновить платежі, або стикнеться з новими санкціями у Раді Європи.

Дане рішення ще має бути ухвалене на засіданні КМРЄ. Але навіть якщо цього разу рішення не буде ухвалене - норма від 1994 року лишається юридично чинною. Головне - що на неї тепер посилаються, її всерйоз обговорюють.

А отже, у наступному році питанння покарання Росії з'явиться у порядку денному, йдеться у статті.