Пальмову олію в Україні заборонили

Пальмову олію в Україні заборонили

Верховна Рада України підтримала законопроект, що передбачає заборону на використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів.

За відповідний проект закону № 3871 у першому читанні проголосували 233 народних депутата при необхідному мінімумі в 226 голосів, інформує Ukr.Media.

У пояснювальній записці сказано, що законопроект спрямований на "пряму заборону використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока і молочних продуктів".

Документ вводить адміністративну відповідальність за виробництво, введення в обіг та продаж продуктів, що містять пальмову олію. За порушення закону пропонується штрафувати на 1700 - 3400 гривень.

Експерти прогнозують: з прийняттям нового закону з прилавків зникнуть дешеві спреди та сирні продукти, виростуть ціни на цукерки, кондитерські вироби та хліб.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що пальмова олія та її жирні кислоти можуть підвищувати рівень холестерину в крові, провокувати розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, захворювань серця і ожиріння.

Зазначимо: звіт Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA) оголосив пальмову олію самою канцерогенною рослинною олією.
У доповіді йдеться про те, що пальмова олія стає більш канцерогенною при нагріванні до температури вище 200 °C.