Президент відкликав законопроект про позбавлення громадянства за участь у "виборах" у Криму

Президент відкликав законопроект про позбавлення громадянства за участь у "виборах" у Криму

Сьогодні документ мав розглянути комітет Верховної Ради з прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин.

Президент України Петро Порошенко відкликав законопроект №8297, який передбачає позбавлення українського громадянства за участь у голосуванні під час так званих "виборів" на території анексованого Криму. Відповідні зміни датовано 16 травня поточного року, передає ua.112.ua.

Нагадаємо, український Глава держави зареєстрував документ у парламенті 19 квітня та позначив його як невідкладний. Законопроект визначав недобровільним отримання російського паспорта мешканцем Криму внаслідок анексії півострова. Разом з тим, участь у так званих "виборах", які проводила Росія, - це підстава для позбавлення українського громадянства.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловлював думку, що цей законопроект потребує доопрацювання.

Зазначимо, з моменту анексії Криму Росія традиційно проводить вибори і на території півострова. Зокрема, так минули вибори в Держдуму РФ у вересні 2016 року. А в четверту річницю незаконної анексії Криму, 18 березня 2018 року, відбулися вибори президента РФ - також із проведенням голосування на території анексованого півострова. За даними російських ЗМІ, явка в так званій "Республіці Крим" становила 71,54%. Згідно з даними ЦВК РФ, у голосуванні на території Криму взяла участь 1 млн 79 тис. 531 людина, при цьому дійсних бюлетенів було 1 млн 67 тис. 900.