Україна відзначає День матері

Україна відзначає День матері

Цьогоріч це свято припало на 13 травня.

Офіційна історія свята розпочинається у далекому 1914 році у США. З того часу в Америці відзначають День матері як державне свято, інформує "24 канал".

Зануримося трохи в історію... У 1907 році, аби вшанувати власну матір, яка померла, необхідність цього свята довела державним структурам активістка Анна Джарвіс. Вона відчувала за собою провину, бо недостатньо виражала свою любов до матері. У 1910 році її зусилля закінчились успіхом, бо у штаті Вірджинія вперше офіційно відсвяткували День матері. Через 4 роки президент США Вудро Вільсон запровадив офіційне святкування Дня матері у другу неділю травня по всій Америці.

Насправді матерів вшановують із сивої давнини. Наприклад, у Стародавній Греції святкували День вшанування матері усіх богів - Реї. А от у Стародавньому Римі вшановували богиню Кібелу, заступницю матерів. У них свято тривало 3 дні у березні.

У Британії, починаючи з XVII століття, відзначали цілий тиждень матерів. Він тривав упродовж четвертої неділі весняного посту. Але подарунки дарували тільки в один якийсь день у цей період. До речі, відтоді традиційно мамам британці дарують тортик із 12 марципанами зверху.

Японці намагалися ввести подібне свято ще у 1931 році. Тоді вони пов'язали День матері із Днем народження імператриці. Але довше одного року традиція не протрималась. Нині в Японії, як у більшості країн світу, дарують матерям квіти у другу неділю травня.

У Мексиці на День матері у церквах на католицьких месах обов'язково співають особливу пісню: "Las mañanitas". Після чого влаштовують святкові обіди.

В Австралії на офіційному рівні не святкують День матері. Але люди все одно вшановують своїх матерів, дарують їм квіточки і маленькі подарунки.

В Австрії у другу неділю травня в усіх ресторанах з'являється особливе меню для мам.

У Туреччині День матері святкують кожну п'ятницю, оскільки коли жінка виходить заміж, то п'ятниця стає тим днем, коли вона може відвідати свою родину.

В Україні офіційно День матері святкують від 1999 року. Але ще за часів Київської Русі та козаків воно відзначалося як релігійне - місяць Пречистої Діви Марії. На початку XX століття (1928 рік) українська діаспора у Канаді почала вітати матерів. А на наступний рік така ініціатива докотилась і до західної України. Пізніше, за сприяння "Союзу українок" з Канади це свято поширилося по всій території Західної України.

Загалом День Матері відзначають 85 країн.

Цьогоріч Президент України присвоїв звання "Мати-героїня" 1051 українці, повідомляє прес-служба Глави держави. Указом відзначені багатодітні матері, які виховали до восьмирічного віку 5 і більше дітей, створили належні умови для їх інтелектуального, фізичного та духовного розвитку, йдеться у повідомленні.


 

З-поміж нагороджених - 40 мешканок Вінницької області, 128 - Волинської, 30 - Дніпропетровської, 27 - Донецької, 85 - Житомирської, 116 - Закарпатської, 7 - Запорізької, 31 - Івано-Франківської, 15 - Київської, 11 - Кіровоградської, 2 - Луганської, 50 - Львівської, 16 - Миколаївської, 52 - Одеської, 25 - Полтавської, 244 - Рівненської, 23 - Сумської, 38 - Тернопільської, 28 - Харківської, 6 - Херсонської, 19 - Хмельницької, 7 - Черкаської, 27 - Чернівецької, 13 - Чернігівської областей та 11 - з Києва.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман також привітав українок із Днем матері: "Найрідніші, дякуємо вам за ласку та тепло! Будьте здорові та щасливі на радість близьким", - написав він у Twitter.

Українське радіо долучається до усіх привітань і бажає усім матерям добробуту, щастя, сімейного затишку і миру!

Мама - у цьому слові весь Всесвіт! З цього слова починається життя... Не забудьте привітати своїх матерів!

 

Олена Пенія Серрано, Українське радіо

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Дробович: "Читати Булгакова, досліджувати – скільки завгодно… Але не будуть названі на його честь музеї і вулиці"
На піку в УПА було до 30 тисяч повстанців
"Чим більший тиск, тим більший спротив". Лодзинська про покоління шістдесятників
"Мені вистрілили в скроню". Історія Володимира Цісельського, який пройшов Майдани та війну