В Україні посилять контроль за харчуванням у закладах освіти

В Україні посилять контроль за харчуванням у закладах освіти

Міністерство аграрної політики та продовольства запровадить систему державного контролю на всіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів. В Україні від 20 вересня 2019 року посиляться вимоги до харчування в освітніх закладах.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на прес-службу Мінагрополітики.

"Найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, стане запровадження міжнародної системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках НАССР (англ. HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points), яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, відповідна вимога передбачена Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", який набув чинності 20 вересня 2015 року.

"Окрім впровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги харчування в закладах освіти, повинен бути внесений в Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл)", - пояснили у міністерстві.

До того ж оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

Водночас у Мінагрополітики наголосили, що від 20 вересня 2017 року на нові вимоги мали переорієнтуватися великі потужності, у складі продуктів яких є необроблені інгредієнти тваринного походження, а від 20 вересня 2018 року потужності, у продуктах яких такі інгредієнти відсутні.

"Для малих потужностей встановлено перехідний період у п’ять років – з 20 вересня 2019 року. У переважній більшості суб’єкти господарювання, які надають послуги харчування в освітніх закладах, належать саме до цієї категорії", - додали у відомстві, зауваживши, що проведуть спеціальні семінари для малих операторів ринку.