Два затонулих у ХІХ ст. судна знайшли біля Австралії

Два затонулих у ХІХ ст. судна  знайшли біля Австралії

Точно ідентифікувати обидві знахідки неможливо через брак хронік.

Під час невдалих пошуків зниклого над океаном малайзійського літака рейсу MH370 дослідники виявили два торгових судна, що затонули у ХІХ ст. Їх знайшли за 2,3 км на захід від Австралії, передає ВВС.

За оцінками експертів, які вивчали корабельні записи щодо катастроф у цій місцевості, знахідкою виявилися британські судна, які перевозили вугілля.

Одне зі знайдених суден виявилося залізним барком - великим вітрильним кораблем з кількома щоглами.

Доктор Росс Андерсон, який курує напрямок морської археології у Західноавстралійському музеї, припускає, що цей барк може бути одним із трьох відомих суден: "Вест Рідж" (затонуло у 1883 р.), "Коорінга" (затонуло у 1894 р.) чи "Лейк Онтаріо" (затонуло у 1897 р.).

Дослідники вважають, що, скоріше за все, мова йде саме про "Вест Рідж", яке зникло під час подорожі з Англії до Індії разом з усіма 28 членами екіпажу. Рештки судна лежать на глибині близько 4 км.

Інше судно, яке лежить на дні за 36 км від попереднього, має дерев'яний корпус.

За оцінкою доктора Андерсона, це може бути "В.Гордон", яке прямувало з Шотландії до Австралії у 1877 році, або ж "Магдала", що затонула у 1882 році на шляху з Вельсу до Індонезії.

Точно ідентифікувати обидві знахідки неможливо через брак хронік.

"За всіма ознаками, ці кораблі затонули в результаті катастрофи, наприклад, вибуху, що часто траплялися на транспортниках, які перевозили вугілля", - пояснює вчений.

Пошуковці наткнулися на рештки суден, коли оглядали сонарами дно Індійського океану у 2015 році - коли шукали зниклий пасажирський літак Малайзійських авіаліній.

Авіалайнер, на якому перебували 239 людини і який летів з Куала-Лумпіра до Пекіна, у підсумку так і не знайшли.

Триває інша пошукова місія щодо рейсу MH370, яку проводить приватна фірма з США. Вона вже добігає свого кінця, однак жодних слідів літака так і не виявлено.