Меркель: Європа більше не може покладатися на США

Меркель: Європа більше не може покладатися на США

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила під час спільної прес-конференції з президентом США Дональдом Трампом, що часи, коли Німеччина і Європа могли повністю покладатися на всесильного партнера в особі Штатів, пройшли і тепер вони повинні брати на себе більше відповідальності.

Про це передає expres.ua

"Час післявоєнного порядку, що тривав понад 70 років після війни, минув", - наголосила канцлер. За її словами, європейці не можуть собі дозволити покладатися на те, що коли конфлікти відбуваються біля їхнього порогу, хтось інший з'явиться і врятує.

"Ми повинні вносити свій вклад і цей внесок повинен рости в найближчі роки", - зазначила Меркель і пояснила, що це стосується і військової участі, і завдань надання допомоги на розвиток інших країн, і боротьби з причинами міграції.

Також вона заявила, що Німеччина "повинна вчитися грати свою роль". "ФРН - велика й економічно потужна країна, але у військовій і політичній сфері їй ще багато що належить зробити", - визнала канцлер.

При цьому вона відзначила надзвичайну важливість трансатлантичних відносин та надійного партнерства Євросоюзу і США, в тому числі в НАТО. Раніше Меркель вже заявляла, що європейці повинні вчитися більше розраховувати на власні сили.