Україна наростить долю зеленої енергетики до 11%

Україна наростить долю зеленої енергетики до 11%

Паризька кліматична угода, до якої приєдналася Україна, відкрила для держави вікно можливостей для енергомодернізації, економічного розвитку та поліпшення екологічної ситуації.

Про це заявив на міжнародній конференції з виконання цілей Угоди віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє svidok.online

Він нагадав, що Україна озвучила мету щодо скорочення викидів парникових газів на 40% до 2030 р. відносно рівня викидів 1990 р., і країна впевнено рухається до цієї мети.

Як розповів чиновник, в Україні ухвалені і активно впроваджуються Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 р., Національний план дій щодо відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), Енергетична стратегія України до 2035 р., розроблена Мінприроди Стратегія низьковуглецевого розвитку України до 2050 р., розпочата реформа енергоефективності.

"Дуже важливо не тільки окреслювати кількісні показники у національних планах дій, а чітко визначити інструментарій, за допомогою якого будуть досягатися якісні показники. Ми взяли на себе зобов’язання до 2020 року скоротити на 9% енергоспоживання середнього рівня 2005-2009 рр. З розвитку альтернативної енергетики Україна зараз використовує тільки 2,6% всіх відновлювальних джерел енергії. Наша мета — до 2020 р. досягти 11% використання ВДЕ в кінцевому енергоспоживанні. І ці амбітні цілі ми повинні досягти", — цитує Зубка його прес-служба.

Він також підкреслив, що Україна активно рухається в напрямку використання відновлюваних джерел енергії: тільки за останні три роки на 42% відбувся приріст використання ВДЕ.