Керівники пенітенціарних установ пройдуть перевірку (аудіо)

Керівники пенітенціарних установ пройдуть перевірку (аудіо)

Перевірка доброчесності керівників в"язниць і слідчих ізоляторів розпочнеться в Україні у червні. Перевірку, що відбуватиметься в 5 етапів, мають пройти керівники усіх понад ста тридцяти пенітенціарних установ.

Докладніше — Віолетта Карлащук:

"Понад 150 людей померли у місцях позбавлення волі з січня цього року, за такий же період торік — 181 людина, повідомив начальник управління нагляду за дотриманням законів при виконанні судовИх рішень у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури В’ячеслав Свирець. За його словами, вітчизняна пенітенціарна система досі не позбулася радянських стандартів, досі фіксуються порушення прав в’язнів і нелюдські умови їх утримання. Для прикладу він розповів про недавнє відвідання Райківської виправної колонії, що на Житомирщині.

Аби очистити пенітенціарну систему від недобросовісних керівників в’язниць, Міністерство юстиції ініціювало для них перевірку доброчесності. До кінця травня, повідомив заступник міністра юстиції Денис Чернишов, триватиме створення комісії у складі представників Генеральної прокуратури, Ради Європи, Товариства Червоного Хреста, незалежних експертів.

До першого червня керівники пенітенціарних установ мають подати заявки для участі у конкурсі. Вони складатимуть письмовий іспит, випробування на фізичну підготовку та прОйдуть співбесіду, говорить Денис Чернишов.

Під час перевірки доброчесності керівників пенітенціарних установ необхідно, передовсім, перевіряти знання міжнародного законодавства проти тортур, як-от Конвенції проти тортур, практики Європейського суду з прав людини. Таку думку в коментарі Українському радіо висловив експерт українського Інституту з прав людини Михайло Чаплига. За його словами, керівники тюрем мають розуміти національний превентивний механізм проти катувань, а також європейські стандарти роботи пенітенціарних закладів.

Торік, повідомив В’ячеслав Свирець, суди винесли 56 звинувачувальних вироків працівникам пенітенціарної системи".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!