Освітній аналітик Ірина Когут: "Територіальні громади отримують повноваження щодо надання освітніх послуг"

Освітній аналітик Ірина Когут: "Територіальні громади отримують повноваження щодо надання освітніх послуг"

Реформування освітньої галузі. Як створення об′єднаних територіальних громад впливає на роботу закладів середньої освіти? Про повноваження територіальних громад щодо надання освітніх послуг в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла освітній аналітик Ірина Когут:
 
"Територіальні громади отримують, так би мовити, два набори повноважень. Один стосується повноважень органів місцевого самоврядування, а другий - це повноваження засновника закладів освіти, тому що після об'єднання регіони передають їм на баланс, так би мовити, усі школи, дитсадки, які знаходяться на території громади.  Що це означає на практиці? Громади визначають, яким чином надати освітні послуги дітям, які мешкають на їхній території. Для цього вони формують навчальну мережу. Громада призначає керівників навчальних закладів. 
 
Громада створює своє управління освіти. Це один із ключових моментів, який відрізняє громаду від району. Фінансування шкіл і садочків у громаді відбувається в такий же спосіб, як і в районі. Суттєва відмінність між громадою і районом полягає в тому, що у районі прийняття рішень і розпорядження коштами знаходились у різних руках. Йдеться і про використання коштів, і про підзвітність".