Михайла Добкіна допитали у справі Віктора Януковича (аудіо)

Михайла Добкіна допитали у справі Віктора Януковича (аудіо)

Народного депутата Михайла Добкіна допитали сьогодні під час чергового засідання в Оболонському суді у справі колишнього президента Віктора Януковича, якого підозрюють у державній зраді.

Свідок, який до 2 березня 2014 року очолював Харківську облдержадміністрацію, сьогодні зокрема, розповів про перебування екс-президента-втікача у Харкові 22 лютого 2014-го року. Після допиту переглянули прес-конференцію Віктора Януковича, яку він дав у березні цього року в Москві.

Докладно — Віолетта Карлащук:

"Почалося судове засідання із розгляду експертних висновків щодо російського фільму Андрія Кондрашова "Крим, повернення додому”, їх зачитав суддя Владислав Дев'ятко. У тексті йдеться, що ідентифікували у відео особи президента Росії Владіміра Путіна, міністра оборони Росії Сєргєя Шойгу та самопроголошеного прем’єра Криму Сергія Аксьонова. Окрім цього, сторона захисту передала суду заяву, підписану Віктором Януковичем 11-го квітня. У заяві, яку зачитав адвокат Віталій Сердюк, екс-президент наполягає на особистій участі у судовОму процесі і допиті інших свідків, які нині перебувають в Росії, але з дотриманням процедури звернення до Росії по міжнародно-правову підтримку. Суддя нагадав, що неодноразово надавав таку можливість, але за допомогою відеозв'язку.

Ближче до півдня розпочався допит Михайла Добкіна. Він розповів, що 22 лютого 2014-го року Віктор Янукович приїхав до Харкова начебто з робочим візитом і ніби-то планував узяти участь у кількох заходах. Михайло Добкін казав, що після прибуття двох гелікоптерів з Києва, надійшло повідомлення про нібито замінування аеропорту, а також, зі слів депутата, погрози.

За словами Михайла Добкіна, Віктор Янукович не планував залишати Україну у 2014-му році і тоді були заплановано кілька його поїздок до східних регіонів і до Криму. Також розповів - йому тоді нібито було відомо і про підготовку звернення Віктора Януковича до країн-гарантів: Польщі, Німеччини і Франції щодо можливості врегулювання ситуації в Україні за допомогою військової або поліцейської місії. Після допиту свідка адвокат Валерій Сердюк повідомив, до справи долучили і вивчили це звернення. За його словами, така ж заява була підготовлена і до Росії.

З аналогічною заявою Віктор Янукович звернувся до Росії, щоб там розглянули питання про введення військової чи поліцейської місії, почали консультації та поінформували міжнародну спільноту про ситуацію, що склалася в Україні.

Свідченнями Михайла Добкіна задоволена сторона звинувачення, - сказав прокурор Руслан Кравченко. За його словами, ці свідчення - нейтральні і не спростовують доказів, що їх надала суду сторона звинувачення. Він також повідомив, що суду було надано розсекречені документи, які засвідчують агресивні намірі Росії щодо нашої держави.

Також протягом півтори години в суді слухали останню на цей час прес-конференцію Віктора Януковича. Опісля захист звернувся до суду з клопотанням, щоби висловлювання екс-президента вивчили експерти-лінгвісти на предмет закликів до війни і розпалювання ненависті. Судді відмовилися призначити додаткову експерти. Наступне судове засідання відбудеться в четвер 19 квітня. Планують допитати через відеозв'язок колишнього командувача Військово-морських сил Збройних сил України, колишнього начальника Генштабу Юрія Ільїна, який перебуває в Криму".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
Чи буде справедливість через 10 років? Адвокатка родин Небесної сотні про справи Майдану
"Від любові до ненависті один крок" – адвокатка про тонкощі поділу спільно нажитого
Польський суддя, що дозволив знову блокувати кордон, може бути залежним від попередньої влади — Галина Чижик
В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ — Шабаєв
НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков