У Раді зареєструвано звернення Президента щодо створення автокефалії помісної церкви в Україні

У Раді зареєструвано звернення Президента щодо створення автокефалії помісної церкви в Україні

Спікер ВРУ дав доручення комітету невідкладно розглянути це питання, щоб у четвер його винести на голосування у парламенті.

У Верховній Раді зареєстрували звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха щодо створення єдиної помісної православної церкви в Україні, повідомив спікер парламенту Андрій Парубій наприкінці ранкового пленарного засідання ВРУ у середу. Про це інформує 112.ua.

Йдеться про проект постанови № 8284 про підтримку звернення президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

"Даю доручення профільному комітету з питань культури і духовності у позачерговому порядку розглянути це питання для його внесення на розгляд ВРУ завтра, у четвер, 18 квітня 2018 року. Завтра ми будемо розглядати цю постанову, я прошу завтра усіх максимально мобілізовано прибути у зал", - додав Парубій.
Він висловив сподівання, що звернення набере конституційну більшість голосів.

"Я вважаю, що ця постанова має набрати понад 300 голосів, бо надання томасу про автокефалію православної церкви в Україні, на основі якого вона може посісти належне місце в родині помісних православних церков, є фундаментальним питанням розвитку і буття Української держави. Тому я прошу завтра всіх бути в залі. Комітет, я знаю, сьогодні збирається. Сподіваюся, що буде позитивне рішення комітету", - зазначив спікер ВРУ.

Нагадаємо, 17 квітня Президент України Петро Порошенко повідомив, що вирішив звернутися до Вселенського патріарха щодо створення автокефалії помісної церкви в Україні та закликав парламентарів підтримати таку його ініціативу. Голова фракції БПП Артур Герасимов висловив сподівання, що Верховна Рада проголосує за відповідне звернення 19 квітня.

Зазначимо, що з початку 90-х в Україні є відразу кілька юрисдикцій, які називають себе православними помісними і автокефальними церквами.

Канонічний статус має Українська православна церква Московського патріархату і Бессарабська митрополія Румунської православної церкви. Українська православна церква Київського патріархату - канонічно невизнана.

Крім того, в Україні також існує невизнана Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).