Єврокомісія рекомендує розпочати переговори про вступ Албанії та Македонії до ЄС

Єврокомісія рекомендує розпочати переговори про вступ Албанії та Македонії до ЄС

Європейська Комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати офіційні переговори про вступ до Європейського Союзу Албанії та Македонії.

Про це у вівторок, 17 квітня, заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні, повідомляє DW.

У цьому зв'язку єврокомісар з питань політики сусідства Йоганнес Ган наголосив: "Обидві країни багато зробили впродовж останніх місяців. І це слід визнати". Він також зазначив, що співпраця з країнами Західних Балкан є в інтересах ЄС. Тепер слово за країнами-членами Євросоюзу. Зазначається, що таким чином ЄС хоче, зокрема, спонукати ці країни до поглиблення і прискорення процесу реформ.

Одночасно Єврокомісія оприлюднила розгромний звіт щодо Туреччини, з якою переговори про вступ до ЄС офіційно тривають з 2005 року. У звіті, зокрема, зазначається, що "Туреччина великими кроками віддалилася від Євросоюзу". Країні закидають великі проблеми у системі правосуддя, держуправління, а також обмеження свободи слова та думки.

Зазначимо, з шести західнобалканських країн, які не є членами Євросоюзу, переговори про приєднання до ЄС уже ведуть Сербія та Чорногорія. Косово та Боснія і Герцеговина є "потенційними кандидатами".

Македонія є країною-кандидатом на вступ до ЄС з кінця 2005 року. Початок переговорів поки що блокується Грецією, яка побоюються територіальних претензій свого північного сусіда.

Албанія стала кандидатом у червні 2014 року. Єврокомісія раніше критикувала повільну та неефективну судову систему країни та широко розповсюджену корупцію, але зараз бачить прогрес у боротьбі з цим. Крім того, перешкодою для вступу в ЄС Брюссель вважає високий рівень організованої злочинності та торгівлю наркотиками в Албанії. Тим не менше, країна є членом НАТО з 2009 року.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган раніше заявляв, що вступ до Європейського Союзу є стратегічною метою країни. Проте відносини між Туреччиною та країнами ЄС погіршилися після невдалої спроби путчу в липні 2016 року, коли в країні почалися масові арешти та скорочення. Під час дії режиму надзвичайного стану були заарештовані близько 50 тисяч осіб, а понад 140 тисяч - звільнені з державної служби або позбавлені військових звань. У відповідь на дії турецької влади Європарламент у липні минулого року рекомендував Єврокомісії призупинити переговори про її вступ до ЄС, але поки що рішення прийнято не було.