НБУ підтвердив свій попередній прогноз зростання ВВП

НБУ підтвердив свій попередній прогноз зростання ВВП

Нацбанк залишив без змін свій попередній прогноз економічного зростання та споживчої інфляції на найближчі три роки.

Про це повідомляється на сайті регулятора, повідомляє Дзеркало тижня.

У поточному році НБУ розраховує на прискорення зростання ВВП.

"Як і раніше, НБУ прогнозує прискорення зростання реального ВВП в 2018 році до 3,4% з 2,5% у 2017 році. Основним двигуном зростання економіки буде залишатися приватне споживання", - зазначають в НБУ.

Відповідні очікування центробанк аргументує збереженням високих темпів зростання реальних заробітних плат, підтримуваного активними міграційними процесами, а також пом'якшенням фіскальної політики, у тому числі через подальше підвищення соціальних стандартів та збереженням активної інвестиційної діяльності підприємств.

Зростання реального ВВП в 2019-2020 рр., за оцінками НБУ, сповільниться до 2,9%.

"Відповідна динаміка зумовлена ослабленням фіскального ефекту пом'якшення і досить жорсткою монетарною політикою, що необхідна для повернення до цільового рівня інфляції", - пояснює НБУ.

Разом з тим центробанк додає, що у випадку більш рішучого проведення владою України структурних реформ темпи економічного зростання можуть бути вишими.

Прогнози по інфляції також не змінилися: до кінця року НБУ очікує уповільнення зростання індексу споживчих цін до 8,9% з 13,7% у 2017 році, в 2019 році – до 5,8%, у 2020 році – до 5%.

Повідомлялося, що згідно з консенсус-прогнозом Міністерства економічного розвитку і торгівлі, рост ВВП України в 2018 році очікується на рівні 3,2% при інфляції (грудень до грудня) 9,7%, в 2019 році вона сповільниться до 3,1%, а в 2020 - прискориться до 3,3%.

У свою чергу уряд України прогнозує зростання ВВП за підсумками 2018 року на рівні 3,0%.