Росія пообіцяла зберегти транзит газу через Україну

Росія пообіцяла зберегти транзит газу через Україну

Глава Міненерго РФ Олександр Новак запевнив віце-голову Єврокомісії Мароша Шефчовича в готовності Москви постачати газ у Євросоюз через Україну після 2019 року, хоча раніше "Газпром" заявив про розірвання контракту на транзит.

Про це повідомила представник Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен, пишуть Фінанси.

"Новак висловив готовність Росії здійснювати безперебійні поставки природного газу в Європу через Україну після 2019 року”, – сказала Ітконен.  За її словами, Марош Шефчович “наголосив на необхідності збереження комерційно вигідних обсягів газу, що поставляється українським маршрутом”.

“Він також знову заявив про необхідність пошуку рішень згідно зі Стокгольским арбітражем і готовність взаємодіяти з обома сторонами як на двосторонній, так і на тристоронній основі. У цьому контексті після двосторонньої зустрічі “Газпрому” і “Нафтогазу” можуть відбутися подальші контакти”, – додала Ітконен.

У Міненерго РФ уточнили, що Олександр Новак і Марош Шефчович провели телефонну розмову, в ході якої обговорили поточну ситуацію навколо поставок російського газу на європейський ринок.

Новий виток обговорення транзиту газу через Україну після 2019 року почався після того, як канцлер Німеччини Ангела Меркель твердо заявила: “Північного потоку – 2” не повинно бути, якщо РФ має намір повністю припинити транзит через Україну.

Після цього в “Газпромі” запевнили, що про повне припинення не йдеться, і Росія готова транспортувати до 15 млрд кубометрів газу на рік через Україну – але тільки за умови, що “Нафтогаз” обґрунтує економічну доцільність нового контракту на транзит”.

Українська сторона категорично не згодна з таким зменшенням обсягів – транзит менше 40 млрд кубометрів на рік економічно не вигідний. Водночас, “Нафтогаз” готовий доводити “Газпрому” доцільність транзиту газу через Україну.