Україна синхронізує зі США санкції проти Росії

Україна синхронізує зі США санкції проти Росії

Президент Петро Порошенко заявив, що РНБО розгляне питання впровадження санкцій стосовно російських олігархів, які буде гармонізовано з санкціями США.

Про це повідомляє Інтерфакс.

"Кілька днів тому я дав доручення Службі безпеки України, Кабінету Міністрів і Раді національної безпеки та оборони, секретарю Ради підготувати відповідний проект рішення, який найближчими днями буде винесено на засідання Ради національної безпеки та оборони. Санкції буде впроваджено. Вони будуть максимально гармонізовані з рішенням уряду США, і, безумовно, до складу санкцій буде притягнутий і пан Дерипаска (російський бізнесмен Олег Дерипаска - ІФ) та інші", - сказав глава Української держави на прес-конференції з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні.

Зокрема, в Україні О.Дерипаска залишається кінцевим бенефіціаром ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ), свідчать дані Єдиного держреєстру юросіб.

Згідно з держреєстром, О.Дерипаска є бенефіціаром двох співвласників МГЗ - ТОВ "Компанія "Алюміній України" та ТОВ "Гуардон Україна".

У річних звітах "РусАлу" та En+, опублікованих у березні цього року, ці структури зазначили один актив в Україні - RUSAL Mykolaev Ltd., у якому їм належать 100%.

У цих звітах активи в Україні на кінець 2017 року оцінювалися в $183 млн порівняно з $192 млн роком раніше.

Як повідомлялося, в жовтні 2016 року Україна впровадила санкції проти ОК "РусАл" і пов'язаної з нею компанії Judson Trading Limited (Кіпр). Серед заборонних заходів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном, обмеження торговельних операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинення виконання економічних і фінзобов'язань. Серед них також - заборона на держзакупівлю деяких товарів і послуг, повна або часткова заборона на здійснення операцій з цінними паперами з особами, котрі підпали під санкції, та заборона Нацбанку України на здійснення низки платежів.

У жовтні 2017 року МГЗ повідомив про продаж російської ОК "РусАл" великому міжнародному сировинному трейдеру Glenсore понад 50% у цьому ТОВ і трьох інших українських компаніях.

"Glenсore, отримавши на баланс частки МГЗ, має акціонерний контроль над активами алюмінієвої галузі в Україні. У володіння українськими підприємствами, що раніше належали "РусАлу", Glencore вступить найближчими днями", - зазначалося в прес-релізі ТОВ "МГЗ".

Антимонопольний комітет України дав дозвіл на проведення операцій, уточнивши, що надав право на концентрації, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал іноземних компаній "Гордал Холдингс А.В.В." і "Гандела Інтернешнл А.В.В." (обидві - Аруба), які є учасниками ТОВ "Компанія "Алюміній України" та "Гуардон Україна", які безпосередньо володіють 13,96% і 86,04% частками в МГЗ відповідно.

Проте 10 квітня цього року Glencore повідомила, що відмовилася від конвертації частки в "РусАлі" в розписки En+ через санкції стосовно російських компаній. Глава Glencore Айван Глазенберг залишив раду директорів "РусАлу". Міжнародний трейдер також повідомив, що контракти на алюміній і глинозем "РусАлу" "фінансово несуттєві" для нього. Компанія наразі оцінює свою позицію за цими контрактами.

Glencore заявив, що зобов'язується дотримуватися всіх санкцій і вживає всіх необхідних заходів для пом'якшення будь-яких ризиків для бізнесу в результаті внесення "РусАлу" та En+ до списку санкцій, зокрема щодо можливих вторинних санкцій.

Glencore є одним із п'яти основних кінцевих покупців продукції "РусАлу", випливає з документів російської компанії, разом із Самарським металургійним заводом Alcoa, Toyota, Mechem SA і Rio Tinto Alcan. На Glencore припадає близько 26% продажів "РусАлу", а на цю п'ятірку загалом - 38%. Семирічний контракт із Glencore закінчується наприкінці 2018 року.

Glencore - один із засновників "РусАлу", утворений у 2007 році шляхом злиття "Російського алюмінію" О.Дерипаски, "СУАЛу" Віктора Вексельберга (також внесений до санкційного списку) та його партнерів і глиноземних активів Glencore. Glencore належить 8,75% "РусАлу". В жовтні 2017 року Glencore заявив про намір конвертувати цю частку в GDR En+.

"РусАлу" в Україні належить також близько 29% в Запорізькому алюмінієвому комбінаті (ЗАлК), а 68,01% раніше придбаних російською компанією акцій ЗАлК повернуто в держвласність. "РусАл" оскаржує повернення акцій у держвласність у Міжнародному центрі з урегулювання інвестиційних спорів.

МГЗ у 2017 році збільшив випуск глинозему на 11% порівняно з 2016 роком - до 1,676 млн тонн.