США заблокували проект заяви Ради безпеки ООН щодо ситуації в Секторі Гази

США заблокували проект заяви Ради безпеки ООН щодо ситуації в Секторі Гази

Сполучені Штати - єдина з 15 країн, яка висловила свої заперечення щодо проекту заяви Ради безпеки ООН щодо ситуації в секторі Гази, де тривають зіткнення між палестинцями та армією Ізраїлю.
 
Про це пише The Times of Israel, посилаючись на заяву посла Палестини при ООН Ріяда Мансура.
 
За словами Мансура, в проекті заяви "підтверджується право палестинців на мирну демонстрацію" і "схвалюється заклик генсека Гутерріша провести незалежне розслідування смертей на акціях протесту в Газі".
 
Посол назвав відмову США "безвідповідальною", заявивши, що вони "дали Ізраїлю зелене світло для продовження натиску на цивільне населення в Газі".
 
Водночас посол Ізраїлю в ООН Денні Данон наголосив, що Радбез "повинен засудити ХАМАС, який використовує дітей як людський щит… і має закликати до припинення цих провокацій".
 
Нагадаємо, 30 березня палестинці на кордоні з Ізраїлем у районі сектора Гази провели акцію "Великий марш повернення". Вони вимагають повернення палестинських біженців на територію єврейської держави.
 
У подальшому відбулися масові сутички між палестинцями та армією Ізраїлю, в результаті яких загинуло щонайменше 17 людей, ще понад 1700 дістали поранення.
 
Ізраїль заявив, що стрілянина велася по бойовиках угруповання ХАМАС.
 
У Радбезі ООН закликали уникнути подальшої ескалації насильства в секторі Гази.
 
"Сила повинна використовуватися тільки в крайньому випадку, а випадки загибелі людей повинні бути розслідувані", – сказав помічник генерального секретаря ООН з політичних питань Тайє-Брук Зерихун.