Україна різко скоротила імпорт газу з ЄС

Україна різко скоротила імпорт газу з ЄС

Україна з початку квітня імпортує природний газ на рівні 6 млн куб. м на добу тільки з території Словаччини та Угорщини, хоча ще 31 березня обсяги закачування з ЄС становили понад 30 млн куб. м.

Про це повідомив УНН радник міністра енергетики та вугільної промисловості Максим Білявський.

"Починаючи з 2 квітня, Україна імпортує природний газ для власних потреб лише з території Словаччини та Угорщини. Причому обсяги по угорському напрямку перевищують надходження по словацькому коридору, який за пропускною потужністю - найбільший реверсний коридор", - сказав він.

М.Білявський уточнив, що за оперативною інформацією з Угорщини та Словаччини в Україну щодобово надходить 4,8 та 1,1 млн куб. м відповідно. Сумарний обсяг імпорту становить близько 6 млн куб. м.

"Для прикладу, 31 березня добові обсяги надходжень газу з Європи сумарно складали більше 30 млн куб. м. Які причини такого скорочення? З початком квітня українські споживачі зменшили використання природного газу до рівня, який покривається за рахунок вітчизняного видобутку - близько 58 млн куб. м, відбору із сховищ (більше 40 млн куб. м щодоби відбираємо) та мінімального імпорту з Європи - на рівні 6 млн куб. м щодоби. Тобто, відсутній попит на газовому ринку України на імпортні поставки газу більше 6 млн куб. м щодоби", - пояснив радник міністра.

Тому, резюмував М.Білявський, трейдери не закуповують блакитне паливо і не подають заявки до оператора ГТС на здійснення товаротранспортної роботи.

Нагадаємо, на сьогодні українські ПСГ заповнені на 24%.