Торгівлю алкоголем уночі знову можуть заборонити

Торгівлю алкоголем уночі знову можуть заборонити

Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроект №3149, яким надала органам місцевого самоврядування повноваження встановлювати обмеження продажу алкогольних напоїв.

"Такі обмеження та заборони продажу алкоголю успішно діють у таких країнах, як Латвія, Данія, Норвегія, Швеція і Швейцарія та інших", – ідеться в пояснювальній записці до документа, інформують Економічні Відомості.

Цей законопроект розглядали у Верховній Раді аж два роки: ніяк депутати не могли його ухвалити, то в першому, то в другому читанні. Адже лобістів неухвалення такого закону в стінах парламенту достатньо.

Отже, будь-яке рішення місцевої влади щодо таких обмежень уже є законним, і його мають виконувати торгові мережі, крамниці, супермаркети.

Такі обмеження місцеві органи влади вводили свого часу неодноразово в наших містах і селищах. Однак вони не мали законодавчої сили, і торговельні мережі на свій розсуд забороняли самі таку торгівлю. Проте багато магазинів, супермаркетів та інших торгових точок, що завжди здійснювали торгівлю алкогольними напоями та пивом після 22-23 години, здійснювали її й далі.

Так, наприклад, торік наприкінці літа депутати Запорізької міської ради ухвалили таке рішення про заборону на продаж спиртних напоїв, проте значно розширивши часові межі – з 22:00 до 12:00. Заборона стосувалася й продажу пива, як у тарі, так і на розлив. Таке обмеження тоді просив ввести голова облуправління Нацполіціі області Олег Золотоноша, обґрунтовуючи його тим, що значно почастішали злочини на п’яному грунті серед молоді та осіб старшого віку саме в нічний період.

В Одесі місцеві органи самоврядування також ухвалили таке рішення – з 14 грудня минулого року там заборонили продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива в торгових мережах, магазинах та павільйонах з 22:00 до 9:00. У постанові йшлося, що його порушникам загрожує анулювання ліцензії на торгівлю.

Перед ухваленням законопроекту один із його авторів, народний депутат Денис Григор’єв наводив цікаву статистику: за останні чотири місяці в Одесі зафіксували 138 злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, з них – 24 ДТП та чимало смертей. Усе це сталося саме через активний нічний розпродаж алкогольних напоїв.

Однак багато торгових підприємств до ухвалення закону за дії відповідних рішень міської влади й далі здійснювали торгівлю спиртним уночі, посилаючись на те, що рішення місцевої влади є незаконним. І вони мали слушність. Зазначимо, що тоді навіть Антимонопольний комітет України запідозрив міськраду Запоріжжя та Одеси в незаконному обмеженні торгівлі алкоголем.

Експерти впевнені, що президент обов’язково підпише ухвалений закон. Що буде після цього на ринку, ми побачимо в найближчі два-три місяці.