Уряд Ємену готовий до мирних переговорів

Уряд Ємену готовий до мирних переговорів

Міністр закордонних справ Ємену Абдель Малік Аль-Махляфі закликав повернутися до переговорів, щоб відновити мир в країні.

Про це він повідомив сьогодні в ході конференції в Женеві (Швейцарія), передає РБК.

"Нам потрібно знайти ідеальне рішення, яке є поверненням до переговорного процесу, щоб покласти кінець війні, повернутися до стійкої системи, що підтримується народом Ємену", - сказав міністр, додавши, що уряд Ємену прагне відкрити доступ до портів і аеропортів для постачань гуманітарної допомоги.

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш виступив з ініціативою виділити фінансову допомогу Ємену в розмірі 2,96 млрд доларів. "Ємен - найгірша гуманітарна криза в світі", - сказав Гутерріш, назвавши ситуацію "катастрофічною". При цьому він додав, що "при міжнародній підтримці ми можемо і повинні перешкодити цій країні стати довгостроковою трагедією". За його словами, понад 22 млн жителів Ємену потребують гуманітарної допомоги і захисту.

Раніше в ООН заявили, що Ємен буде знаходитися перед загрозою голоду до тих пір, поки коаліція під керівництвом Саудівської Аравії не зніме блокаду і не відновить постачання гуманітарної допомоги в регіон.

Як відомо, збройний конфлікт в Ємені триває з 2014 року. У конфлікті беруть участь повстанці-хусити з шиїтського руху "Ансар Алла" і лояльна колишньому президенту Алі Абдаллі Салеху частина армії, яких підтримує Іран. З іншого боку, в країні воюють урядові війська і формування, лояльні президентові Абду Раббо Мансуру Хаді, які отримують підтримку з повітря і на землі від арабської коаліції на чолі з Саудівською Аравією. За даними ООН, в ході конфлікту загинули більше 8,67 тыс. осіб - з яких 60% є цивільними, майже 50 тис. отримали поранення під час авіаударів і боїв на суші.

Нагадаємо, за даними Міжнародного комітету Червоного Хреста, в Ємені 2,5 млн осіб в даний час не мають доступу до чистої води.