Міноборони попередило про екологічну катастрофу

Міноборони попередило про екологічну катастрофу

Затоплення окупаційною адміністрацією шахти "Юнком" під Єнакієвим, де в СРСР проводився ядерний експеримент, дуже небезпечне й може мати катастрофічні наслідки для регіону.

Про це заявив під час брифінгу в Києві начальник управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України Максим Комісаров, повідомляє Укрінформ.

"В радянські часи на шахті проводився підземний ядерний вибух невеликої потужності, але все ж із викидом продуктів цього вибуху під землею. У випадку, якщо цей об’єкт буде затоплений, то можливо, що цієї водою будуть змиті частини, які заражені наслідками ядерного вибуху, і вони можуть проникнути в грунтові води. Можна собі уявити, що буде далі - це дуже небезпечно", - попередив полковник, коментуючи ситуацію навколо шахти "Юнком".

Він наголосив, що питання потребує термінового вирішення, однак українська сторона немає важелів впливу на окупаційну адміністрацію.

Нагадаємо, нещодавно окупаційна адміністрація анонсувала, що 14 квітня буде припинено відкачування води на шахті "Юний комунар" ("Юнком"), де в 1979 році відбувся експериментальний ядерний вибух. Окупанти заявили, що "мокра" консервація об'єкта не призведе до забруднення і погіршення екології.

Натомість українські спеціалісти попереджають: радіоактивні відходи разом із неконтрольованими підземними водами поступово вийдуть на поверхню з глибини 1000 м, і це точно загрожуватиме всім екологічною катастрофою.