З усіх зареєстрованих 432 партій свою діяльність припинили 78

З усіх зареєстрованих 432 партій свою діяльність припинили 78

Причини припинення діяльності цих політсил досить різні, але спільне теж є: зміна політичної кон'юнктури, поява нових "господарів" та спойлерів.

Про це пише Дзеркало тижня.

З 1990 року до сьогоднішнього дня в Мін'юсті України зареєстровано 432 політичні сили. З них вже припинили свою діяльність 78 партій (або приблизно кожна п'ята) і, зокрема, вісім політсил перестали функціонувати безпосередньо в досліджуваний період: з партійної мапи зникли своєрідні відгомони минулого — три з чотирьох комуністичних партій (що функціонували на початку 2014 р.), атрибут Кучмівських часів "Демократичний Союз" і ознака новітніх — партія "ЗА КЕРНЕСА!" та інші.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Марія Кармазіна, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. В. Кураса. За її словами, причини припинення діяльності цих політсил досить різні, але спільне теж є: зміна політичної кон'юнктури, поява нових "господарів" та спойлерів, обслуговуючих їх, поява "нових бажаючих", що прагнуть "і для себе щось відкусити".

"Плід нинішньої кон'юнктури — 354 партії, які функціонували (за даними Єдиного реєстру общественных формувань") на 1 січня ц. р. Підрахувала: майже 38% з них (або 163 партії) були зареєстровані безпосередньо в період 2014-2017 рр. Пік реєстрації партій — 2015-й, коли з'явилося 79 нових утворень, — пише політолог. — Втім, ці цифри — відносні, адже деякі партії роками знаходяться на стадії припинення (зокрема, більше шести років — партія "Українська платформа", понад чотири з половиною — "Фронт Змін", кілька років Мін'юст готує наказ про анулювання свідоцтва партії "За справедливість і добробут", штаб-квартира якої розміщена в Сімферополі, і рішення про анулювання реєстрації партії "ВІДРОДЖЕННЯ І Розвиток", яка базується в Добропіллі в Донбасі.

Тому названі політсили тільки формально можна віднести до діючих. А якщо взяти до уваги той факт, що в середині 2016 р. НАПК повідомляло, що 86 партій відсутні за адресою офіційної реєстрації, то кількість партій, що функціонують формально, сягає щонайменше 90 (близько 25,5% від усіх діючих)".