НАТО нагадує процедуру вступу до Альянсу

НАТО нагадує процедуру вступу до Альянсу

У НАТО наголосили на відданості принципу "відкритих дверей" та нагадали процедуру набуття країнами членства в Альянсі.

Про це йдеться у відеороліку, поширеному штаб-квартирою Альянсу з нагоди 14 річниці найбільшого розширення військово-політичної організації, коли союзниками стали 7 країн Центральної та Східної Європи і Балтії.

"Перед тим, як країна може бути запрошена до НАТО, вона має відповідати певним передумовам щодо членства. Перший полягає у географічній належності країни до Європи та відданості демократії. Також країна повинна мати спроможності та бажання брати учать у забезпеченні безпеки у євроатлантичному регіоні", - зазначили в Альянсі.

Після забезпечення цих передумов у рамках другого етапу країні може бути наданий план дій щодо членства (ПДЧ). Цей план включає індивідуальні рекомендації та підтримку з різних питань щодо членства, включаючи оборонно-військову, політичну та правові сфери, розповіли в НАТО. Водночас наголошується, наявність ПДЧ не передбачає заздалегідь рішення Альянсу щодо членства країни.

Далі, після проведення необхідних реформ, третім кроком є започаткування переговорів про вступ. Під час цих переговорів країна, що запрошена до Альянсу, повинна підтвердити свою відданість обов’язкам та правам щодо членства.

На четвертому етапі кожен член НАТО має підписати та ратифікувати протокол про вступ запрошеної країни. Доки триватиме ратифікаційний процес, запрошена країна може залучатися до певних аспектів діяльності Альянсу.

На заключному, п’ятому етапі запрошена країна повинна ухвалити свою ратифікаційну грамоту щодо членства в НАТО та передати до депозитарію, зазначили в Альянсі.

Нагадаємо, у 1949 році Альянс заснували 12 країн. Укладений Північноатлантичний договір передбачає приєднання до НАТО нових членів за одностайною згодою усіх союзників. Відтак, від дня заснування до військово-політичного блоку вступили ще 17 країн.

У березні 2018 року НАТО офіційно визнало євроатлантичні прагнення України як держави, яка у майбутньому може стати членом Альянсу.