Штучний інтелект досліджує Місяць

Штучний інтелект досліджує Місяць

Канадські дослідники створили новий метод для вимірювання розміру та місця розташування ударних кратерів на Місяці за допомогою нейромережі.

Новий метод - це штучна нейронна мережа, яка імітує обробку інформації людиною, повідомляє Phys.org.

"Коли справа доходить до підрахунку кратерів на Місяці, у нас залишається досить архаїчний метод. В принципі нам потрібно вручну подивитися на зображення, знайти і підрахувати кратери, а потім розрахувати, наскільки вони засновані відповідно до розміру зображення. Ми розробили техніку на основі штучного інтелекту, яка може автоматизувати весь цей процес і заощадити час і зусилля", - говорить Мохамад Алі-Діб, почесний співробітник Центру планетних наук в Торонто (CPS).

Дослідники раніше намагалися розробити алгоритми, які могли б ідентифікувати місячні кратери, але коли вони використовувалися на нових, раніше невидимих ділянках кратерів, вони, як правило, погано працювали. Техніка, розроблена Алі-Дібом і його колегами, може дуже добре узагальнити невидимі плями на Місяці, а також інші тіла з кратерами, такі як Меркурій.

Новий метод працює настільки добре, що зміг ідентифікувати вдвічі більше кратерів, ніж традиційний ручний підрахунок. Фактично, він зміг ідентифікувати майже 6 000 раніше невпізнаних кратерів на Місяці. Крім того, існує реальний потенціал виявити підказки про утворення нашої сонячної системи, зазначають науковці.

Експерти стверджують: завдяки штучному інтелекту на супутнику можна буде визначити найкраще місце для майбутньої місячної бази.