Сьогодні презентували результати моніторингу реалізації права на конституційну скаргу (аудіо)

Сьогодні презентували результати моніторингу реалізації права на конституційну скаргу (аудіо)

Майже шістсот конституційних скарг подано українцями до Конституційного суду з вересня 2016 року — відтоді, як в Україні набрали чинності конституційні зміни, і досі їх розгляд не розпочато.

Про це повідомили сьогодні у Києві експерти Реанімаційного пакету реформ та Центру політико-правових реформ під час презентації перших результатів моніторингу реалізації права на конституційну скаргу.

Коли почнеться розгляд скарг та чи якісним є законодавство, що регулює інститут конституційної скарги, -  з’ясовувала  Юлія Конішевська:
                                                                
"Право на подання скарги до Конституційного суду українці отримали у 2016 році, коли до Конституції було внесено зміни щодо судочинства. Що знають українці про це своє право – звертатися до Конституційного суду щодо того чи іншого закону.

За півтора року громадяни України подали до суду майже шістсот скарг і жодна з них досі не розглянута, - розповідає керівниця проектів з питань конституційного права Центру Політико-правових реформ Юлія Кириченко. За її словами, спочатку затримка виникла через те, що Парламент не одразу ухвалив нову редакцію Закону про Конституційний суд. А потім Конституційний суд не міг прийняти на реалізацію закон про свій регламент. Тепер, коли перепони вдалося прибрати, суд розпочне розгляд скарг, ймовірно, 29 березня, каже Юлія Кириченко.
        
Положення Закону про конституційну скаргу потребує доопрацювання, - говорить науковий консультант з правових питань Центру Разумкова Віктор Мусіяка. На його думку, деякі статті закону суперечливі.

Міжнародна практика свідчить, що відсоток конституційних скарг, які завершилися визнАнням закону неконституційним, - дуже низький, - каже експерт з конституційного права Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко. За його словами, в країнах континентальної Європи це приблизно два відсотки від усіх поданих до Конституційного суду скарг.  В Україні цей показник, ймовірно, буде вищим, адже в правовому полі держави існує чимало неконституційних положень, - припустив експерт".
      
Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!