Якість українських харчів перевірятимуть по-новому

Якість українських харчів перевірятимуть по-новому

Вже з 4 квітня підприємства та точки продажу перевірятимуть і штрафуватимуть за новими правилами.

Про це повідомляє agro-business

Як заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської інтеграції та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, 4 квітня в Україні запрацює нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів. Саме відтоді набирає сили закон про державний контроль у сфері харчових продуктів, кормів, побічних продуктів тваринного походження.

Серед основних інновацій, які чекають на підприємства галузі, ризик-орієнтований підхід до операторів ринку та запровадження акта перевірки.

На практиці це означає, що, наприклад, магазин, де продають запаковану продукцію перевірятимуть рідше, аніж магазин, де продають свіже м’ясо. Адже у другому випадку ризик отруїти покупців вищий, аніж в першому.

Також за новим законом інспектори Держпродспоживслужби перевірятимуть точки продажу та підприємства згідно Акту перевірки. У документі вказуватиметься вичерпна кількість питань для перевірки. До того ж, він буде публічним, що мінімізує корупцію.

За новим законом підприємства можуть заплатити до 70 тисяч гривень за порушення при виробництві чи умовах продажу. Точна сума штрафу залежить від скоєного правопорушення. А якщо ж на виробництві виявлять фактори, що становлять загрозу життю і здоров’ю людей – інспектори зможуть тимчасово зупинити роботу підприємства або обігу харчів (кормів).