Доларовий ВВП України за 2017 рік виріс

Доларовий ВВП України за 2017 рік виріс

В IMF Group Ukraine прогнозували що доларовий ВВП України виросте на двозначну цифру в доларовому обчисленні за 2017 рік.

Про це на сторінках "Нового времени" пише економіст IMF Group Ukraine Михайло Кухар, повідомляє Zik.

У прогнозі 2016-го року видно розгін траєкторії післякризового відскоку і прогнозували зростання ВВП нашої країни з $88 до $100-103 млрд (13,7%) за 2017 рік.

У 2017-му році доларовий еквівалент ВВП України зріс з $93,6 до $112,2 млрд, або на 20,5%. Середня заробітна плата за середньозваженим за рік курсу з $203 до $267 або на 31,5%. З невеликим відставанням за доходами населення почали відновлюватися і ціни на нерухомість: середня вартість 1 кв. метра бізнес і преміум класів зросла на 10% і 6% відповідно.

При цьому, важливо відзначити, що сам галузевий характер інфляції вказує на стрімке відновлення ділової активності та поліпшення очікувань населення в минулому році. Вітчизняний бізнес в процесі розширення своєї діяльності і конкуренції за ресурси відповідним чином спочатку підвищує вартість цих ресурсів, а потім і загальний рівень цін в економіці.

Наприклад, тільки "біла" реальна заробітна плата в минулому році зросла на 12,3%, і це тут же відобразилося в 8,8% реального зростання роздрібного товарообігу і річному зростанні цін в галузі торгівлі (у якій найбільшу питому вагу в ВВП по підсумками року) на 26,2%.

Таким чином, якщо розібрати загальні 22% інфляції на складові, то ми побачимо, що зростання цін було обумовлено не монетарними факторами, – а виробничими, характерними і неминучими при економічному зростанні.

Частково зростання цін було також обумовлено блокадою ОРДЛО і зростанням цін на вугілля і інші мінерали, що добувалися на даних територіях і продавалися в Україну. Але з огляду на питому вагу добувної промисловості в ВВП, і навіть кумулятивний ефект зростання цін в економіці після збільшення тарифів – можу запевнити Вас, що даний фактор додав всього 3-4% до загального індексу інфляції в 22%.

До всього іншого, експортний потенціал країни простимульований занадто глибокою 3-х кратною девальвацією мінімум на 4 роки вперед (тільки РЕОК -28,5%). Вартість активів рекордно низька, що робить Україну, її землі, заводи і нерухомість – найбільш недооціненим активом Європи (після РФ) з найвищим потенціалом зростання в найближчі роки. Що, в свою чергу, програмує приплив іноземного спекулятивного капіталу.