Нова Каледонія хоче розлучення зі Францією

Нова Каледонія хоче розлучення зі Францією

Тихоокеанська заморська територія Франції Нова Каледонія може стати незалежною державою у випадку прийняття відповідного рішення під час референдуму, запланованого на листопад цього року.

Про це повідомляє австралійська телекомпанія SBS.

"4 листопада цього року група тихоокеанських островів, під загальною назвою Нова Каледонія, проведе референдум щодо необхідності відокремитись від Франції та стати незалежною державою. Таке рішення більшістю голосів затвердив місцевий конгрес", - йдеться у повідомленні.

Референдум відбудеться в рамках угоди Нумеа, що укладена у 1998 році та передбачає поступову передачу місцевій владі контролю над низкою сфер життя, за винятком питань, пов'язаних із обороною, безпекою, правосуддям і валютою.

Переговори про майбутнє острова, що розташований у 1200 кілометрах на схід від Австралії та у 20 000 кілометрів від Парижа, розпочалися ще у 1988 році після періоду збройних конфліктів між канаками (місцевими аборигенами-меланезійцями) та французькою владою.

Нагадаємо, Нова Каледонія - заморська територія Франції зі статусом асоційованої адміністративно-територіальної структури, розташована на однойменному великому острові та групі менших островів у південно-західній частині Тихого океану. Її населення - 270 тисяч осіб, переважно меланезійці та французи. Столиця - місто Нумеа.