Президент Європарламенту вимагає розслідування щодо Facebook

Президент Європарламенту вимагає розслідування щодо Facebook

Президент Європарламенту Антоніо Таяні заявив, що парламент проведе повне розслідування повідомлень про масове зловживання даними Facebook у політичних цілях.

Про це пише Politico.

Компанія Facebook перебуває під вогнем критики, оскільки з'ясувалося, що британська аналітична фірма Cambridge Analytica зловживала великими об’ємами даних, отриманих через Facebook, щоб допомогти політикам здобути перемогу на виборах. Зокрема, йдеться про виборчу кампанію президента США Дональда Трампа і Brexit-кампанію.

Таяні у Twitter заявив, що мова йде про "неприйнятне порушення права на приватність громадян" , тому "Європейський парламент проведе повне розслідування". Таяні також закликав цифрові платформи роз'яснити звинувачення.

Поки що офіс президента Європарламенту не оприлюднив конкретного плану розслідування. Прес-секретар Таяні Карло Корацца повідомив, що "необхідно дізнатися більше" про ці викриття, та додав, якщо це правда, то соціальні медіа можуть становити "загрозу демократії".

Таяні обговорить це питання на Раді президентів - зборах найвпливовіших фігур в Європейському парламенті. Його офіс розглядає питання про те, щоб Facebook та інші соцмережі відзвітували перед депутатами Європарламенту під час пленарного засідання.

Європейський парламент не має повноважень через суд змусити представників Facebook, Cambridge Analytica чи інших фірм дати покази, але його дії можуть чинити політичний тиск на ці компанії.

Британський комісар із захисту інформації Елізабет Денем домагається ордеру на обшук британської компанії Cambridge Analytica, яку звинувачують у несанкціонованому використанні даних 50 млн користувачів Facebook для впливу на вибори у США в 2016 році.