У Києві презентували звіт "Свобода релігії та переконань в Криму" (аудіо)

У Києві презентували звіт "Свобода релігії та переконань в Криму" (аудіо)

Засідання у розширеному форматі щодо ситуації в анексованому Криму проведе сьогодні ввечері Рада безпеки ООН. До участі в засіданні, серед інших, запрошені представники Меджлісу кримськотатарського народу.

Про ситуацію у Криму говорили сьогодні  і в Києві. Кримська правозахисна група презентувала звіт "Свобода релігії та переконань в Криму", у якому йдеться про те, що російська влада системно порушує права релігійних громад у Криму.

Розповідає   Тетяна Ковальчук:

"В окупованому Криму не припиняються кримінальні переслідування за участь в релігійних організаціях, визнаних в Російській Федерації екстремістськими або терористичними, каже аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов. За його словами,  в судовИх рішеннях немає посилань на  факти, які б підтверджували екстремістську чи терористичну діяльність цих організацій.  

За період окупації, каже Олександр Сєдов, понад 20 осіб та організацій були оштрафовані за "незаконну місіонерську діяльність". При цьому, розповів  правозахисник, переслідування і обмеження не розповсюджуються на священників і храми Російської православної церкви та Української православної церкви Московського патріархату.

За словами програмного директора Кримського Будинку Аліма Алієва, з кримських татар штучно намагаються зробити екстремістів  та витіснити їх з Криму як нелояльних до російської влади. Алім Алієв 4 роки живе у Києві, щоб, як каже, мати змогу публічно висловлюватися на захист свободи віросповідання в Криму.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник каже, що правозахисники не припиняють  звертатися до міжнародних організацій та урядів демократичних країн, аби знайти нові механізми захисту прав людини в Криму.

За словами Ольги Скрипник, в окупованому Криму багато правозахисників та адвокатів, не афішуючи себе, допомагають людям захищати їхні права. Рух спротиву в Криму існує, каже правозахисниця".

Тетяна Ковальчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!