8 БЕРЕЗНЯ

8 БЕРЕЗНЯ

Міжнародний жіночий день.

Іменини святкують: Антон (Антонін), Даміан (Дем'ян), Іван, Климент (Клим, Климентій, Клементій), Кузьма, Михайло, Микола, Олександр, Сергій, Фея.
 
1618 рік. Німецький астроном Іоганн Кеплер сформулював свій третій закон руху планет: квадрати часів обертання планет навколо Сонця відносяться, як куби їх середніх відстаней до Сонця. Іоганн Кеплер стануть основою для відкриття Ньютоном закону всесвітнього тяжіння.
1722 рік. За указом Петра I в Петербурзі почалися систематичні спостереження за погодою.
1862 рік. У Нью-Йорку повісили останнього американського пірата Натаніеля Гордона.
1910 рік. Рішенням Соціалістичного Інтернаціоналу (Копенгаген) день 8 березня був оголошений Міжнародним жіночим днем.
1914 рік. Вийшов у світ перший номер журналу "Робітниця".
1917 рік. 23 лютого за старим стилем або 8 березня за новим стилем у Петрограді відбулися жіночі демонстрації cуфражісток з гаслами "Хліба і миру!", наступного дня до страйку підключилися робочі Путилівського заводу, почалися сутички з поліцією.
1946 рік. Псевдособор у Львові під тиском комуністичного режиму скасував Брестську унію 1596 р. Початок знищення Української греко-католицької церкви.
1950 рік. СРСР оголосив про наявність атомної бомби.
1953 рік. Газета Правда" вперше опублікувала гасло "Народ і партія єдині".
1965 рік. Міжнародний жіночий день 8 березня став неробочим днем.
1988 рік. Сім'я Овечкіних з Іркутська захоплює літак і намагається втекти з СРСР, штурм літака призводить до людських жертв.
1988 рік. У США почали страйкувати сценаристи телесеріалів, вимагаючи підвищення оплати своєї праці. Під загрозою опинився випуск навіть таких популярних мильних опер, як "Династія" і "Даллас".
1993 рік. Український артист Андрій Данилко вперше виступив у ролі провідниці Вєрки Сердючки.
1997 рік. Віталій Кличко виграв бій проти Келвіна "Concrete" Джонса в Кельні (Німеччина), нокаутувавши його за 12 секунд до кінця першого раунду.