КНДР звинуватили у вбивстві брата Кім Чен Ина

КНДР звинуватили у вбивстві брата Кім Чен Ина

Держдепартамент США оприлюднив остаточний висновок щодо отруєння Кім Чен Нама.

Про це заявила представниця Держдепартаменту США Гізер Ноєрт, повідомляє DW.

Вашингтон звинуватив Пхеньян у отруєнні хімічною речовиною VX Кім Чен Нама - старшого брата по батьку північнокорейського диктатора Кім Чен Ина.

Через це США запровадили додаткові санкції щодо КНДР, які набули чинності 5 березня. Ці санкції стосуються хімічної та біологічної зброї, але є радше символічними, зауважує інформагенція dpa.

Кім Чен Нам - старший син колишнього північнокорейського диктатора Кім Чен Іра. Протягом останніх років перед смертю він жив переважно в Китаї та країнах Південно-Східної Азії. Кім Чен Нама отруїли в аеропорту Куала-Лумпура 13 лютого 2017 року. Він помер на шляху до лікарні. Пхеньян категорично заперечує свою причетність до цього вбивства.

Водночас президент США Дональд Трамп назвав "дуже позитивною" новину про зустріч лідерів КНДР і Південної Кореї, яка має відбутися наприкінці квітня. "Заяви, які надходять з Південної Кореї та Північної Кореї, є дуже позитивними", - цитує Трампа інформагенція AFP.

Новина про додаткові санкції США щодо КНДР, запроваджені у зв'язку з вбивством Кім Чен Нама, з'явилася невдовзі після того, як стало відомо про прорив у відносинах КНДР та Південної Кореї. Лідери цих держав мають намір провести переговори, а також створити спеціальну телефонну лінію зв'язку.

Окрім того, Пхеньян, як стверджують у Сеулі, нібито готовий відмовитися від своєї ядерної програми в обмін на гарантії безпеки. Про це повідомив радник президента Південної Кореї з питань національної безпеки після візиту до КНДР. 6 березня з Пхеньяна до Сеула повернулася спеціальна делегація у складі топ-чиновників у сфері безпеки.