Високопосадовці Польщі - небажані гості в США

Високопосадовці Польщі - небажані гості в США

США ввели обмежувальні заходи проти польської влади через Закон "Про Інститут національної пам’яті", через який Польща має суперечку з Ізраїлем і Україною.

Про це повідомляє польське видання "Onet".

"Президент Польщі Анджей Дуда та прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький не зможуть відвідати Білий дім і зустрітися з Дональдом Трампом та іншими американськими високопосадовцями, поки до закону не будуть внесені зміни", - наголошує видання.

За його даними, після підписання закону про ІНП посол Польщі у Вашингтоні мав низку зустрічей з американськими чиновниками. Помічник держсекретаря з європейських та євразійських справ Уесс Мітчелл заявив, що закон неприйнятний для США, оскільки він обмежує свободу вираження поглядів.

Мітчелл наголосив, що до врегулювання суперечки щодо цього закону США вводять заборону на двосторонні контакти на високому рівні. Він також повідомив, що у Конгресі США зростають антипольські настрої, тоді як Конгрес має дати згоду на фінансування військових проектів у Польщі.

Мітчелл попередив, що Конгрес може заблокувати фінансування військового співробітництва, якщо польська влада не піде на поступки щодо закону про ІНП.

Тим часом, у травні Польща на місяць переймає головування у Раді Безпеки ООН. Президент Анджей Дуда має відвідати Нью-Йорк і Чикаго. Планується візит до США і прем’єра Моравецького.

Польське МЗС передбачало, що це буде однією із найважливіших дипломатичних подій 2018 року, і докладе зусиль для організації зустрічі з президентом Трампом або віце-президентом Майклом Пенсом.

Нагадаємо, Закон "Про Інститут національної пам’яті" набув чинності у Польщі 1 березня. Він передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про Інститут національної пам’яті. США засудили рішення президента Польщі підписати скандальний закон.