Заборону на використання болгарської вакцини скасують

Заборону на використання болгарської вакцини скасують

Держлікслужба скасує тимчасову заборону болгарської вакцини БЦЖ, оскільки дитина на Сумщині померла не від неї.

На цьому наголошує прес-служба МОЗ.

"1 березня Держлікслужба тимчасово заборонила болгарську вакцину БЦЖ ліофілізовану серії 297 через повідомлення Білопільської райлікарні про те, що після імунізації померла дитина", - йдеться у повідомленні.

Міністерство пояснює, що 2 березня регіональна група оперативного реагування на смерть дитини після імунізації надала результати розслідування. Висновки підтверджують, що смерть дитини не пов’язана зі щепленням проти туберкульозу. Діагноз, який в МОЗі не можуть розголошувати через лікарську таємницю, жодним чином не пов’язаний з імунізацією.

Щеплені в один день, в одному закладі охорони здоров‘я, з одного флакону ще 10 дітей. У всіх дітей у період після введення вакцини скарги відсутні. Тому Держлікслужба має відкликати розпорядження про тимчасову заборону вакцини БЦЖ серії №297, поінформували у МОЗі.

За даними ДЗ "Центр медичної статистики МОЗ України", щороку в Україні стається близько 3000 випадків смерті дітей до року з різних причин (у 2016 р. - 2955, у 2017 р. - 2766).

Вакцина БЦЖ серії №297 доправлена в Україну у вересні 2017 року (термін придатності - кінець лютого 2020 року) і станом на початок лютого 2018 року використано 59 131 доз вакцин, у тому числі у Сумській області - 6 874 дози.

Вакцина БЦЖ, яку застосовують в Україні, вироблена в Болгарії, вона перевірена та безпечна. Як і всі інші вакцини, що закуповуються для України Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), вона прекваліфікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Нагадаємо, вакцина існує в світі вже 80 років і є однією з найбільш широко використовуваних серед всіх сучасних вакцин. В Україні використовується понад 50 років. Вакцинація щороку захищає від туберкульозу майже 400 тисяч дітей в Україні.