В Єврокомісії занепокоєні надійністю транзиту газу з Росії до Європи

В Єврокомісії занепокоєні надійністю транзиту газу з Росії до Європи

Європейська комісія стурбована ситуацією із поставками газу з Росії та закликає Київ і Москву підтвердити статус надійних країн постачальника та транзитера газу.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії, оприлюдненої на її сайті.

"Ситуація між "Газпромом" і "Нафтогазом" викликає стурбованість щодо надійності поставок газу з Росії до Європи. Низький і нестабільний тиск газу при поставках із РФ до України для транзиту в ЄС - явище не нове, але в умовах низьких температур це викликає проблеми", - наголосили в Єврокомісії.

Єврокомісія закликала сторони знайти шляхи взаємодії у відповідності з рішенням Стокгольмського арбітражу. Там додали, що зростання реверсних потоків із ЄС в найкоротші терміни є нині проблематичним через напружену ситуацію на спотових ринках (низькі температури по всьому ЄС) і складнощі в технічному перерозподілі потоків в рамках ГТС.

В Єврокомісії вважають, що ця ситуація збільшує побоювання не тільки щодо безпосередньо поставок газу в Україну, а й, можливо, і по транзиту газу до Євросоюзу. Єврокомісія закликає всі сторони, яких це стосується, компанії, відповідні міністерства України і Росії, знайти негайне рішення у відповідності з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Єврокомісія готова регулювати тристоронній процес, який підтвердив свою ефективність в ситуаціях розбіжностей.

Нагадаємо, "Нафтогаз" закликав українців знизити температуру в приміщеннях на 1 - 2 градуси, щоб заощадити газ. Міненерго перевело генеруючі компанії з газу на мазут, призупинило роботу дитсадків, шкіл і вузів, а також рекомендувало переглянути план дій виробничих об'єктів для економії газових ресурсів.